Din varukorg är för närvarande tom!
Windowfarming – tomat




Våra senaste inlägg
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Windowfarming – tomat”
Jag är stolt som en tupp eftersom jag har lyckats övervintra några tomatsticklingar för första gången! Fönster + lysrör gjorde susen. Jag hade fler sorter från början, men bara "Black prince" och "Gelbe dattelwein" överlevde.
Små busktomater är man alltid ute efter, men för mina smaklökar smakar just "Tiny Tim" lite för mesigt. Kompakta och praktiska plantor som brukar ge massor, men jag vill ha extra söta tomater med mycket smak. "Vilma" har jag testat och den smakade lite mer, men ändå inte riktigt tillräckligt. Ja, jag vet att jag är kinkig…
Superspännande projekt du håller på med, förresten!Vad roligt att det gick bra. Jag håller med dig, Tiny Tim är inte den allra godaste men den har ett underbart växtsätt inomhus där den blir ca 130cm hög, vilket den aldrig blir utomhus. Jag har inte upptäckt någon annan sort som fungerar i växtsätt på samma sätt i windowfarming. Men jag är alltid på jakt efter nya kompakta sorter.
Hej
Jag sparade en tomatplanta i höstas och i februari tog jag sticklingar som jag tryckte ner i jord, en del var bara bitar av stammen. Jag kom aldrig till skott med extra ljus men än så länge ser de friska ut. Ser nu att du tar sticklingar av de övervintrade skotten. Är det för att få fler plantor? Blir det färre tomater när du övervintrar? Mina växer väl fort så jag kanske också borde ta skott.
Tack för alla bra tips. Köpte Tistelvindens chilisås på årets mässa som du tipsade om förra året 🙂
MariaVisst är deras såser underbart goda 🙂 Att jag tar sticklingar är för att få plantor tidigt till mina fönsterodlingar och för att det är så kul att inte behöva så från frö. Mina Tiny Tim fyllde 2 år i år och hade det inte varit för en bladmögelepedemi vintern 2012 så hade jag haft plantor som vart igång i 4 år. Att ta sticklingar är också bra när man har rangliga plantor. Då är det bara att kapa av dem och sätta ner dem i såjord och vänta på rötter. Spar man de avklippta som är kvar i krukorna så får man flera sticklingar därifrån så småningom också.
Hej igen
Jättegoda 🙂
Har jag förstått rätt, du tar skott på hösten som du sätter i kruka o sedan tar du skott från skotten på vintern o sätter i vatten för att rota.
En av mina skottplantor blommar nu.
Maria
Lämna ett svar