Din varukorg är för närvarande tom!
Skräpmat – friterade potatisskal

Släng inte potatisskalet! Gör något läckert av det och njut av krispiga, friterade potatisskal till middagen eller kvällsmyset.
Det är inte ofta som vi skalar potatisen, men ibland när vi tex gör potatismos, soppa eller gratäng känns det ändå behövligt. Jag har dock ett flertal gånger blivit bjuden på alla dessa tre rätter med potatisskal i. Det är inte trevligt!
När vi skalar vår potatis innan någon typ av tillagning, sparar vi gärna skalbitarna och gör något av det, tex friterar dem och äter som snacks. Våra barn älskar friterade potatisskal. Det är roligt att göra god mat av något som annars brukar slängas.
Ingredienser:
- Skal från potatisar
- 0,5-1 liter olja till fritering, gärna rapsolja
- salt och ev någon annan god krydda
Tillbehör: En kastrull med höga kanter, kastrullock, ett fat med hushållspapper på, en slev eller liknande att fiska upp skalen med.
Gör så här: Värm upp oljan i en kastrull med höga kanter. Ha alltid ett lock nära till hands när du friterar något! När du tror att oljan är varm kan du prova att lägga ner ett potatisskal. Börjar oljan runt skalbiten bubbla kraftigt är oljan lagom varm. Händer inget får du invänta varmare temperatur. Vi brukar fritera en näve skal åt gången och låta dem fritera tills de fått en gyllene färg. Därefter tas de upp och läggs på det pappersbeklädda fatet. Strö över salt och ev någon annan god krydda. Fritera sedan resten av potatisskalsbitarna i omgångar, på samma sätt som ovan.
Servera de varma och krispiga potatisskalen i stället för strips eller som snacks, gärna med en god dippsås tex feta-och timjanröra.
När friteringen är klar, brukar vi låta oljan svalna. Därefter silar vi den genom flergångskaffefilter och häller ner i en flaska. Oljan förvarar vi svalt till nästa gång vi ska fritera potatisskal.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Skräpmat – friterade potatisskal”
Man kan göra som i filmen Guernsey Literary & Potato Peel Pie Society 👍
För att kolla temperaturen på oljan kan man även använda en matpinne eller annat redskap av trä. Bubblar det så är det varmt.
Lämna ett svar