Din varukorg är för närvarande tom!
Så från frö, bästa odlingsbehållaren.
Jag har odlat i över 20 år och har sått väldigt många växter från frö. Genom åren har jag använt mig av krukor och olika slags pluggboxar, den ena mer snillrik än den andra. Hur fantastiska de än varit så är det ändå en behållare jag alltid återkommit till; ”Frukt och grönsakslådorna” från livsmedelsaffären.
Jag använder dem till i princip allt jag sår och de har många fördelar! De är gratis, innehåller inga lösa delar man kan tappa bort, böjbar på vissa ledder, genomskinlig så att man kan se rottillväxten, går alldeles utmärkt att handdiska, är oftast stapelbara så att de tar lite plats när de inte används, håller i ca 7 år och volymen av jord är perfekt för att inte de små växterna ska torka ut så snabbt.

Det är heller ingen som redan tänkt ut hur jag ska förodla mina växter i en sådan här odlingsbehållare, det tankearbete sköter odlaren. Jag kan använda samma behållare till olika slags sådder. Jag kan så i tuvor, enskilda frön eller bredså. Det är också lättare att lägga i jorden i de här behållarna, en rejäl näve jord och sedan putta till jorden lite med handen. Inget pillande med jord i pyttesmå hål som tar tid. De stjäl heller inte så mycket plats på fönsterbrädor, i odlingskällare eller i växt-husen.
Jag kan på 40 kvadratcentimeter så hela årets chilisådd och sår man så kompakt räcker det med en skrivbordslampa som belysning de första 3 veckorna. Lådorna håller dessutom fukten bra och man kan åka bort från en frösådd över en helg utan att de torkar och dör.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
14 svar till ”Så från frö, bästa odlingsbehållaren.”
Håller helt med dom är gratis och super bra.
Håller helt med dom är gratis och super bra.
Skriv gärna hur du gör bär du planterar om ifrån dem. 🙂
Det der var genialt! Takk for tipset!
Det der var genialt! Takk for tipset!
Håller med dig. Till fullo !
Ha det bästJag vågade åka iväg en vecka och de klarade sig utmärkt med locket på…..
Vad är de för bra brickor du ställt lådorna på?
Använder odlingstråg samt odlingsbrickor. Du hittar dem på Gjordnära tunnelväxthus och på Willab garden.
Skobrickor är oxå bra att ställa på! Biltema 39.90.
Omplantering- pillrigt att inte skada rösterna?!Man kan också använda stora tråg från tex köttfärs och använda under fruktlådorna. Ännu mer återanvändbara ”gratis saker” till odlingen.
Så bra tips för en nybörjare på förodling! Älskar att återanvända så mycket som möjligt, och även ett lyft att veta att ljuset från en skrivbordslampa räcker till en mindre bricka 🙂 . Ju mindre extrautrustning man behöver köpa för sitt hållbara liv, desto bättre!
/Elizabeth Ljusgrön
Tack Ja de är suveräna, må de aldrig försvinna.
[…] i tuvor, alltså i små grupper om 5 till 15 frön i olika slags odlingsbehållare som tex gamla frukt och grönsakslådor från livsmedelsaffären eller i pluggboxar. Vi använder alltid planteringsjord till alla kallsådder. Ibland planterar vi […]
Lämna ett svar