Din varukorg är för närvarande tom!
Pastasås med målla, tomat och morot
Att använda målla i en tomatsås med vitlök kan ju tyckas vara lite slöseri eftersom dess smak inte kommer till sin rätt i en sådan här smakrik sås. Men jag rensade vitlöken i källaren som vi planterade i november och i jorden i de krukorna hade det dykt upp ganska mycket målla som ogräs. Jag ville göra något med den innan den blev dålig. Mållan har en mild spenatliknande smak och jag blev överasskad av dess milda och goda smak. Målla kommer jag använda mig mer av och det lär dyka upp flera recept med målla på Farbror Grön under året som kommer. Eftersom det närapå är lönlöst att odla spenat i vårt land så är målla ett väldigt bra alternativ, inte minst för att det växer vilt.
Ingredienser:
Ett knippe färk målla ( går bra med spenat också)
1 burk krossade tomater
1 klick tomatpurè
Lite örtsalt
1 tsk buljong
1/2 dl vitt vin
1/2 liten gul lök
1 liten morot riven på det finaste
1 pressad vitlök
olivolja
Gör så här: Riv moroten, finhacka mållan, finhacka löken och fräs i olja tills det blir mjukt. Häll på vinet, buljongen, tomatpurèn och saltet och rör runt. Häll därefter i de krossade tomaterna, en pressad vitlök och låt såsen småkoka med lock i 10-15 min. Smaka av med salt och ev socker. Servera den gärna tillsammans med babymozzarella och någon god pasta.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
![]() |
Svinmålla |
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Pastasås med målla, tomat och morot”
Jag undrade just hur du fått tag på målla den här årstiden.
Provade förvälla och frysa för flera år sen men utan något bra resultat. Har du provat torka?Har inte testat. Men det ska jag göra och kanske ha i mitt örtsalt för färgens skull.
Lämna ett svar