Din varukorg är för närvarande tom!
Klumprotsjuka – det är inte kört!

Om man odlar kål på samma ställe år efter år riskerar man att få klumprotsjuka. Med denna sjukdom i jorden kan man inte odla kål där på många år. Nu finns en lösning.
Jag har aldrig haft klumprotsjuka men träffade en mycket inspirerad odlare när jag var och föreläste i Bromma i våras, tyvärr minns jag inte namnet på henne. Hon berättade att hennes odling var drabbad sedan flera år tillbaka av klumprotsjuka men att hon funnit en lösning på problemet. Lösningen är vitkålen Kilaton f 1 som finns att köpa på fröfirman plantsofdinstiction. Hon har odlat den under ett par år i jord där klumprotssjukan huserat och hon har fått mycket goda resultat med kilaton.
Om jag vore utsatt för denna sjuka men ändå vill odla kål, skulle jag se detta som min räddning. Hoppas att ni som har problem där ute, kan få lite lugn och känna hopp om egen skördad kål nästa år. Nedan lägger jag några bilder till olika inlägg om kål som vi publicerat på vår blogg. Klicka på bilderna eller texten under dem så kommer ni till respektive inlägg. Och! Glöm inte att lämna kvar några huvuden i era odlingar för senare skörd.
Klicka här för att komma till jordbruksverkets information av klumprotsjuka. Tänk att sporerna kan vila i jorden i 17 år! Det finns även en sida med fler resistens kålsorter: Clubroot Resistant Varieties of Brassicas.
Våra senaste inlägg
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Klumprotsjuka – det är inte kört!”
Tips! Här kan man hitta fler exempel på klumprotsresistent kål av alla de slag https://www.allotment-garden.org/vegetable/brassica-information/clubroot-resistant-brassicas/
Flera sorters bladkål fungerar om plantorna är tillräckligt stora när de planteras ut. Bokashi och effektiva mikroorganismer är bra.
Jag har haft oturen att få klumprotsjuka på en plats vart jag aldrig odlat kål förrut. En pallkrage med mest köpejord och bokaschi. Ingen annan har odlat där för det är jag som byggt odlingen. Så jag vet inte vad jag ska tro angående odlingsföljd och sjukdomar.
Mvh Lotta PTack för att du berättar. Det är när sådant händer man verkligen får upp ögonen att det är mycket vi inte vet. Det verkar som att denna sjuka finns vilt helt enkelt. Någonstans måste den ju komma ifrån. Den kan ju omöjligtvis uppstå från ingenstans där vi odlar kål. En del menar att raps, ryps och ripsodlingar bär skulden och att vilda kålväxter så som penningört sprider den.
Lämna ett svar