Din varukorg är för närvarande tom!
Fläderchampagne med blåbär
Efter att vi hade gjort två satser ”Vanlig” fläderchampagne var det dags att experimentera lite. Vad händer om man mortlar 1,5 dl färska blåbär och tillsätter brygden? Resultatet blev precis lika bra som den ”vanliga” men färgen blev otroligt mycket vackrare!
Extra viktigt! När man vill få saker att spontanjäsa är det en god idé att använda ekologiska råvaror, i synnerhet citrusfrukter. Få frukter är så besprutade med fungicider som citrusfrukter. På ica hittade vi fyrpack med ekologiska citroner för 17:90 och de fungerade utmärkt.
Ingredienser
15-20 fläderblomklasar
2,5 dl strösocker
2,25 l vatten
1,5 dl nyplockade blåbär
1 ekologisk citron ( Måste vara ekologisk så att spontanjäsningen inte hindras av bekämpningsmedel)
1-2 msk äppelcidervinäger (bara pastöriserad vinäger)
Gör så här: Skaka av klasarna så att eventuella insekter ramlar av. Blanda vatten, socker, äppelcidervinäger och fläderblomklasar i en stor glasburk eller damejanne. Skala citronen med en potatisskalare och lägg i skalet samt saften från en halv citron. Mortla 1,5 dl blåbär så att alla blåbär går sönder och häll ner blåbärsmoset. Låt stå i ett dygn och sila av. Låt champagnen stå i ytterligare ett dygn eller två i en damejanne tills du ser att spontanjäsningen kommit igång. Brukar synas som lite skum på ytan och aktivitet i vattenlåset. Tappa sedan upp den på flaskor och förvara flaskorna kylskåpskallt. Plastflaskor är säkrast då det skapas ett väldigt högt tryck när champagnen kolsyrar sig och har man otur så kan glasflaskor explodera. Förvarar du den i glasflaskor är det viktigt att pysa ut kolsyra ur dem genom att lätta på korken någon gång i veckan. Champagnen kan förvaras kylskåpskall i ett år men är godast i ca 8 månader.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar