Att bygga växthus på ett tak

2014 anlände vårt växthus, Maxi 4, till kvarteret Märta i centrala Västerås. Provåret på takfarmen 2013 hade givit en hel del aha-upplevelser när det gäller takets odlingskapacitet. Ett sätt att öka kapaciteten både i början och i slutet av säsongen är att skaffa växthus.

Visst är det underbart att ha ett växthus att odla i under sommaren men kanske är det under våren och hösten ett växthus uppskattas allra mest. På våren är växthuset det självklara stället för alla förkultiverade plantor att få växa till sig och avhärdas. På hösten kan växter som chili, aubergin och tomat eftermogna långt in i november. Växthuset förlänger säsongen både i början och i slutet och dessutom är det ett härligt ställe att dricka morgonkaffe i en morgon under tidig vår.

Tankearbetet kring placerandet av växthuset på taket tog mycket tid under vinter och vår.  Både jag och Christopher gick och var oroliga på varsit håll och klurade fram och tillbaka på hur vi skulle ro det här i land. Det var först när vi hade delarna och kunde testa dem i skarpt läge som problemen med tillhörande lösningar blev tydliga. Hur förankrar man ett växthus på 700 kg utan att förstöra takets tätskikt? Var fanns den bästa platsen förankringsmässigt kontra odlingsmässigt, med tanke på antalet soltimmar, och kunde det vara som så att de båda aspekterna i bästa fall kunde sammanfalla?
Där solen lyste som mest hittade vi tillslut ett par betongkonstruktioner där vi kunde fixera ena långsidan av växthuset. När det var gjort fann vi ett takfönster där vi i dess sarg kunde låsa den andra sidan. På det här sättet blev både växthuset fixerat och vridstyvt så att det inte
skulle kunna röra sig och vid hård blåst förskjutas diagonalt. Förskjuts diagonalen finns det stor risk att all takfönster kraschas.

 

Successivt tog växthuset form och även om det inte gick lika snabbt och enkelt som i filmen från Willab Garden så gick det ändå förvånansvärt lätt att få ihop det och det var roligt och spännande att montera det. Här kan man se på bilden hur vi monterat ett stag i takfönstrets sarg. Huset klarade stormen Egon utan att en enda ruta knäcktes.
Varje ruta sattes fast med en gummilist mot stommen, inga skruvar eller klämmor bara listen som låser rutan mot konstruktionen. Varje ruta var tvungen att bäras enskilt med hjälp av den här sugkoppsmojängen. Först genom ett parkeringsgarage, sedan upp i en liten personhiss för att sedan bäras ut på takterassen och ställas någon stans i väntan på att stommen skulle bli klar.
När alla rutor var på plats täckte vi insidan med fiberduk. Det här tycker jag är det i särklass bästa sättet att dämpa det kraftiga solljuset  när plantorna som bott inomhus i källlare och fönster ska avhärdas.

Maxi 4 är ett ståtligt växthus där till och med jag som är 191 cm slipper slå i huvudet, jag kan stå raklång på alla platser i växthuset. Om ni tittar noga i nederkanten så kan ni kanske se att det är en glipa mellan underlaget och växthusets sockel. Perfekt varma soldagar för att få en bra cirkulation av luft. När Christopher och jag monterade de tre vädringsfönstren på växthuset var det 51 grader i växthuset, vi klarade bara att arbeta 4 minuter i stöten.

 

Det var en fantastisk känsla när växthuset började bli klart och vi kunde ställa in alla chiliplantor.

Johannes Wätterbäck

 

https://www.adlibris.com/se/bok/alla-fingrar-grona-9789198044881

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Att bygga växthus på ett tak”

  1. Vilket fint bygge, alltid trevligt med växthus. Jag har en monkey face-chili som bildat massvis med stora och fina frukter, men hur vet man när frukterna är mogna? Mvh Victor

    1. När frukterna har fått sin slutgiltiga mognadsfärg är de klara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *