Din varukorg är för närvarande tom!
Flädercampagne – göra egen

Vår vän Karin berättade att hon skulle göra fläderchampagne för ett par år sedan. Vi bestämde oss för att testa och det blev riktigt gott.
Ingredienser till fläderchampagne:
- 15-20 fläderblomklasar
- 2,5 dl strösocker
- 2,25 l vatten
- 1 ekologisk citron (Måste vara ekologisk så att spontanjäsningen inte hindras av bekämpningsmedel)1-2 msk äppelcidervinäger (bara pastöriserad vinäger)
Gör så här: Skaka av klasarna så att eventuella insekter ramlar av. Blanda vatten, socker, äppelcidervinäger och fläderblomsklasar i en stor glasburk eller damejeanne. Skala citronen med en potatisskalare och lägg i skalet samt saften från en halv citron. Låt stå i en till tre dagar i rumstemperatur tills du ser att jäsningen kommit igång, brukar bildas en rund ring på ytan när så är fallet. Sila därefter av vätskan och häll på flaska och förvara i kylskåp eller svalt. Lätta på korkarna och pys ut kolsyra lite då och då ur flaskorna så slipper ni att explosioner. Efter ett par veckor är fläderchampagnen ljuvligt god och ju längre den lagras ju starkare alkoholhalt får den. Vi har sparat i 6-8 månader med gott resultat. Förvarar du längre än så blir den lite väl frän för vår smak.
TIPS!
Var noga med att pysa ut kolsyra från flaskorna lite då och då. Vi glömde det på en flaska som stod i kylskåpet i odlingskällaren. Den exploderade och slogs sönder två hyllor i kylskåpsdörren. Det kan bli stora krafter och står flaskan illa till kan den förutom materiell påverkan även skada både människor och djur vid en eventuell sprängning.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Flädercampagne – göra egen”
Jag har gjort fläderchampange, men gjorde det i måndags och kollat till det 2 dagar men såg inte ut som det kom igång och jäste, idag är det söndag och silar det, en fråga jag satte in det i kylskåpet skulle jag kanske inte gjort, kan jag göra en vildjäsning och hälla i eller det är kört med min champagne?
Se till att det börjar att jäsa igen 🙂
Lämna ett svar