Vitlöksolja på färsk vitlök eller vitlöksklyftor

Vitlöksolja är användbart till så himla mycket. Hinner man skörda hela vitlöken med blast och allt så får man en läckert grön olja. Sker skörden senare på säsongen, då det mest bara är klyftor och blasten torkat, blir oljan ofärgad. Smaken är i vilket fall som helst underbar oavsett färg.

Ingredienser vitlöksolja

  • 1 – 4 klyftor vitlök eller hela färska vitlökar med grön blast (antalet beror på hur starkt du vill att det ska vara).
  • Ca 1 – 2 dl olja
  • En nypa salt

Gör så här: Pressa vitlöken eller vitlökarna i oljan och släng i saltet. Värm upp oljan eller kör den i micron på full effekt i ca 30 -60 sekunder så att du får ut vitlökssmaken i oljan.

Tips: Är det under vår och tidig sommar när du lagar langos och du odlar vitlök, kan du lirka upp en egen ej färdigutvecklad vitlök. Den egna vitlöken ansas så att all jord försvinner och rötterna tas bort, ev kan de yttersta skalen avlägsnas men hela långa löken med gröna blast ska vara kvar. Dela vitlöken i delar och mixa den med en stavmixer tillsammans med 1 – 3 dl olja och lite salt tills du får en halvrinnig konsistens. Använd den mixade vitlöken som den är, eller sila av den i ett durkslag eller tesil så att du får bort alla växtdelar och erhåller en lättflytande grön olja. Vitlöksoljan kan sparas i ett par dagar i kylen.

Vitlöksoljan kan användas i salladsdressingen, på bröd eller varför inte till egen langos.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

8 svar till ”Vitlöksolja på färsk vitlök eller vitlöksklyftor”

  1. Finns det inte risk för botulism när det lagras uta riktig uppvärmning?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det finns en sådan risk, över 122 grader verkar var det som gäller.

  2. Profilbild för Lisbeth Persson
    Lisbeth Persson

    Finns det inte risk för botulism om man kryddar olja m tex vitlök? Har inte vågat göra det.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det gäller att använda den ganska omgående, det finns alltid en risk med icke sura inläggningar.

  3. Profilbild för Helle Hansson
    Helle Hansson

    Vilken olja använder du, oliv eller rapsolja?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Både och

  4. Så Gott, tack för receptet, har gjort egen:)

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *