Din varukorg är för närvarande tom!
Vitlök- skörda vid två olika tidpunkter
Vitlöken är kungen av lökar och den lök som är lättast att bli självförsörjande på om man gödslar och förvarar den rätt. Nu i dagarna är det dags att ge dem den första gödselvattningen
Har ni också upptäckt hur fantastisk denna gröda är och hur relativt lätt den är att odla?
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna om hur vi skördar vitlök. I boken beskriver vi alla steg i odlandet detaljerat från det lilla fröet, klyftan eller sticklingen och tills att grödan hamnar i din mun.
Skörd
Du kan skörda vitlök från juli till augusti. Vill du njuta av färsk vitlök när stjälkarna är gröna kan du börja skörda redan i maj-juni. Om du vill skörda för lagring bör skörden ske mellan den 10 juli och 1 augusti. Låt då vitlökarna torka på en solig och luftig plats i rumstemperatur. Tar du upp dem för sent finns det risk att skalet från klyftorna har släppt och vitlöken får sämre lagringsegenskaper. För att få en större lök sägs det att man ska knäcka stjälkarna några centimeter ovanför jordytan. Vi har dock aldrig märkt någon skillnad mellan lök som torkat självmant eller knäckts.
Ett varningens ord! Börjar man skörda vitlökarna tidigt för att njuta dem som vårprimörer är det lätt att man inte kan sluta, det är helt enkelt för gott. Ta det i beräkningen om du har dessa tendenser och plantera fler klyftor! Har du vitlökar kvar som du ännu inte fått ner i jorden innan tjälen kom så kan du lägga klyftorna på jordytan tillsammans med lite pelleterat hönsgödsel eller det gödsel du råkar ha hemma. Lägg sedan på ett ca 10 cm tjockt lager jord, det kan vara planteringsjord på säck, kompostjord eller någon annan jord. Har du tur klarar de denna behandling och du har ett gäng härliga lökar som du kan skörda under april-maj som primörer. Om du inte skördar dem då utan låter de stå kvar till juli och jorden där de växer är näringsrik så kan de bli minst lika fina som de du planterat tidigare under hösten. Vad gör du allra helst med vitlök och vad drömmer du om att göra?

Våra senaste inlägg
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Vitlök- skörda vid två olika tidpunkter”
Med vad gödslar du vitlöken i april? Funkar det med hönsgödsel upplöst i vatten?
Godast är vitlöken för sig själv som sallad: hackar upp den färska löken samt blast och blandar i ättika/olja. Gott till kött
Lämna ett svar