Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vinterså mini pak choi i back

Till vårprimörena hos oss har pak choi sedan en tid kvalat in. Pak choi är nämligen en tacksam vintersåddsgröda. Den större varianten brukar vi förkultivera och sedan plantera ut, vi brukar också vinterså mini pak choi i back för tidig skörd. Här berättar vi mer om mini-pak choi.
Pak choi är en kålsläkting som ofta dyker upp i Asiatsisk matlagning och är omåttligt populär. Smaken är lite åt det aningen beska hållet samtidigt som den smakar kål och är knaprig. Den är otroligt god ihop med smaksättningar som soya, sweet chili mm. Till en början var det den normalstora varianten av pak choi vi odlade. Lite väl stor kunde vi tycka, särskilt när det gäller matlagning. Ett enda exemplar kunde kännas lite väl för mycket för en måltid för två.
När vi upptäckte att det fanns sorter hälften så stora, blev vi nyfikna på att testa. Vi blev överförtjusta! Storleken var perfekt. Om man bara ville ha lite till en person, kunde man skörda en planta och ville man ha mer var det ju bara att skörda så mycket man önskade. Smaken skiljde sig inte alls och inte heller konsistens.
Recepttips: Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot
Varför så kallt?
Ett problem med pak choi som flera av er kanske har stött på är att de inte håller sig kompakta och fina särskilt länge om man sår dem under senare delen av våren eller försommaren. Det beror på att de satsar på blomning. Det finns ett gäng ljuskänsliga växter som fungerar på samma sätt som pak choi, olika former av bladkål spenat och rucola till exempel.
Det gemensamma med de ljuskänsliga växterna är att de, när dygnen har relativt många timmar med ljus i tex maj, juni, juli, snabbar på med blomning och fröbildning. De blir alltså stressade av att det blir ljus och satsar på att fortplanta sig och säkra sin avkomma. Kan man undvika att odla pak choi under dessa månader får man mer kompakta plantor. Vintersår man pak choi kan man hinna skörda innan den ljusaste tiden kommer. Men det gäller förstås att skörda flitigt och att våren inte är kall och lång.
Läs mer i vårt premiuminlägg: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus
Hos oss i Mälardalen och söderöver fungerar detta förfarande väldigt bra. Men hur det går norröver där våren kommer senare och det blir ljusare snabbare, vet vi inte. Man får helt enkelt prova sig fram. Det kan vara bra att veta att en pak choi, oavsett om det är den vanliga eller mini, är god att äta även om plantorna reser på sig och utvecklar en stam i mitten tom blommorna är goda. När den allra ljusaste tiden är över och nätterna börjar bli mörka igen, kan man så en ny omgång. De sommarsådda pak choi-plantorna är inte alls lika benägna att blomma, tack vare att ljuset är i nedåtgående.


Det här med back, vad menas med det?
Eftersom vi inte har några större odlingslådor stående på marken i vårt växthus odlar vi sådant som vi vill ha mycket av i back. Backodlingens syfte är att ge snabb skörd. Jorden i en back värms upp snabbare än i tex pallkragar eller jord på marknivå. Vill man ha en tidig skörd är odling i back ett fantastiskt sätt att odla.
Med back menar vi en brödback eller något annat back- eller lådliknande med hål i botten. På bilden har vi avokadobackar som vi fått från en matbutik. Man kan ju alltid fråga i matbutiker ifall de har några lådor eller backar till övers. Har man tur får man ett gäng.
Om backen man använder har ganska mycket hål i botten behöver man hålla jorden på plats. Vi brukar lägga en bit plast från en jordsäck i botten på backen. Det är viktigt att det inte blir för tätt. Vatten behöver kunna rinna ut någonstans i botten.

Vilken jord kan man använda?
I mindre lådor använder vi oftast någon giftfri planteringsjord (oekologisk). Till större lådor och backar blandar vi egen jord av kompost och gammal krukjord eller backjord. Till backodling spelar det inte så stor roll vilken slags jord man använder. Plantor som växer ska ju skördas relativt snabbt och behöver inte ha världens mest fantastiska jord. Viktigt är dock att inte få in giftig jord med pyralider. Om du inte har möjlighet att skapa egen jord är det troligen bäst att välja oekologisk jord på säck.
Läs mer om gifter: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Sådden
Efter att backen är fylld med jord strör vi ut fröna jämnt över ytan. Det behöver vara ett par centimeter mellan fröna, men vi är inte supernoga. När plantorna växer upp behöver de lite plats att bre ut sig. Men samtidigt behöver man inte vara för givmild med utrymmet. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord och sedan är det dags att vattna med ett tjockt lager snö eller rikligt med vatten.
Mini pak choi-backen har vi i vårt kallväxthus. Men det går också bra att så mini på en balkong, inglasad uteplats eller på annan plats utomhus eventuellt med en fiberduk över. Ju mer skyddad plats backen står på, desto snabbare kommer fröna att gro.
Vart efter tiden går behöver man fylla på med mer snö eller vatten om snön smälter eller jorden ser torr ut. Från att vi ser de första bladen tittar upp använder vi bara vatten när vi vattnar.
Skörda löpande. Om plantorna ser ut att utveckla en stam i mitten kan man skörda allt och lägga i en plastpåse (med lite vatten i) i kylskåpet. Där håller de sig fina upp till en vecka.

Lästips: Odla kallt – vinterså spenat i back, Odla kallt – vinterså dill i back
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla kallt – vinterså mini pak choi i back”
Jag hittar inga sorter av mini pak choi? Har ni tips på var de finns att få tag på?
Håller med, vi har inte heller hittat några.
Lämna ett svar