Din varukorg är för närvarande tom!
Vinägerskola steg 2 – vinägermamman ska tillsättas och omvandla alkoholen till ättikssyra
Nu har det blivit stilla i burkarna på skänken och i damejeannen. Det hemtrevliga kluckandet har försvunnit! Så nu är det dags att sätta vinägermammorna i arbete, de där slemmiga hjälpredorna som omvandlar alkohol till den finaste vinäger. Det tar mellan en till två månader för det första steget i vinägertillverkningen, att klyftor tillsammans med sockerlag ska jäsa klart. Nu är det dags för det andra steget, att göra vinäger.
Steg två
Det viktigaste att göra innan ni tillsätter mammorna är att sila av lagen från klyftorna, det gör man enklast i en silduk i en silställning ovanför en stor skål. Tryck sönder klyftorna och mosa dem lätt när de ligger i silduken, detta för att få ut så mycket vätska som möjligt. Dra sedan med en slev försiktigt mot sildukens insida, äppelmoset täpper lätt till sildukens hål. Lägg gärna en tyngd ovanpå klyftmoset så kommer vätskan att rinna genom duken snabbare, men var försiktig så inte silställningen brakar ihop, vilket har hänt mig en gång. När du upplever att all vätska är tillvaratagen är det dags att hälla upp vätskan på stora burkar eller karaffer. Låt lagen stå i 1-3 dagar så att det bildas en bottensats, häll därefter av lagen försiktigt i en annan burk så att bottensatsen inte följer med. Ofta har man bara ett försök på sig med en burk, det funkar inte att ta lite i taget under just detta moment utan se till att du har allt framme, gärna flera burkar att hälla i och häll av lagen i ett svep så mjukt och följsamt det bara går. Anledningen till att bottensatsen ska bort är att 1 vinägermammorna arbetar bäst om det inte är jättemycket partiklar i lagen och 2 i den färdiga produkten, äppelcidervinägern vill vi ha så lite bottensats som möjligt.
Lagen har stått i tre dagar och blivit så klar som jag vill ha den. Lägg märke till att jag har flera rena glasburkar i beredskap när jag häller av lagen. Här kan jag tömma ur innehållet i ett svep. En del kanske skulle påstå att jag är smått konservativ då jag alltid använder glasbehållare till mina syrnings- och vinägeräventyr. Men jag vill ha ett material som inte läcker ut några kemikalier i mina produkter oavsett om plasten är livsmedelsgodkänd eller inte. Samtidigt tycker jag att det är underbart att kunna följa mina processer visuellt genom det transparenta glaset. Många av mina burkarna har jag hittat i olika secondhand butiker.

Den som spar han har! Här fiskar jag upp vinägermammor från förra åretsvinägertillverkning. Jag har jag förvarat dem i kylskåpet i vinäger tillsammans med ett par teskedar socker. Alla mina mammor härstammar från bottensatsen från en ofiltrerad äppelcidervinäger av märket Kung markatta. Så har du inte tillgång till redan färdiga mammor så är det en sådan vinäger du ska köpa, en ofiltrerad och använda bottensnusket.
Ibland har man tur och det uppstår spontana vinägermammor redan under steg 1 bland klyftor och lag och ibland uppstår det en vinägermamma under de tre dagarna jag låter lagen stå och bilda bottensats. Nya vinägermammor är mycket tunnare och ljusare än sparade mammor.

Det sista jag gör är att sätta över duk på burkarna med vinäger och jag fixerar dukarna med en gummisnodd. Mammorna vill inte ha det lufttätt och jag vill inte ha flugor och andra insekter i vinägern. Burkarna ställer jag i skåpen ovanför kyl och frys så att jag nästan glömmer bort dem. Se till att märka burkarna med de datum du gjort de olika momenten, det är oftast svårt att minnas efter ett par veckor och bra att ha den informationen till kommande säsonger. Ta för vana att titta till burkarna lite då och då så att det verkligen bildas mammor. Först blir det som ett tunt skinn på ytan som byggs på underifrån och när den blir så pass tung så att den inte kan flyta så sjunker den ner och lägger sig på botten. I bland blir det uppemot 10 mammor som ligger på botten som ett dragspel under två månader. Anar du att vinägermamman fastnat i kanten av glasburken så kan du putta ner den så att den sjunker ner till botten.
Om ca en till två månader från och med nu är det dags att tappa ur vinägern från burkarna och skilja mammor och vinäger åt. Jag återkommer om detta någon gång i januari eller februari och delar med mig av våra tips och trix när det gäller detta. Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Vinägerskola steg 2 – vinägermamman ska tillsättas och omvandla alkoholen till ättikssyra”
Åh – precis vad jag funderat på – hur jag ska hantera mammorna som fötts/föds efter den tjocka gamla mamman som jag räddat undan förgängelsen. De får alltså bo kvar i burken i ett par månader efter silning – torde bli nån gång snart. Det blir bara fler och fler. Är det när det slutat bli fler som det är klart? Väntar till nästa lektion… 😉
Hur mogna måste äpplena vara? Just nu har jag en hel del omogna men fina äpplen som fallit ner av blåsten.
Vi har aldrigt testat med omogna äpplen. Skulle tro att det är för lite socker i omogna äpplen.
Lämna ett svar