Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda bladgrönsaker i november och december

Vilken överraskning! Målet var att förbereda städningen av växthuset och precis när jag skulle tömma massor av odlingsbehållare och krukor från det gångna odlingsåret upptäckte jag massor av mat inne i växthuset.

Det är så typiskt mig och mitt odlande. Jag kliver ut i trädgården med målmedvetna steg och så hittar jag tjugosju andra grejer att göra och det där angelägna som var mitt egentliga mål blir till en bisyssla. Växterna jag sprang på var resterna av de bladgrönsaker som jag höstsådde i september och som jag använde till serieodling ute i tillsammansodlingen. Allt fick inte plats i odlingen och fick således stå kvar i förkultiveringslådorna i väntan på bättre tider. Jag har med nöd och näppe tagit hand om dem den senaste månaden. Några gånger har de fått en svag lösning av det flytande gödslet biobact och vid minst två tillfällen höll de på att torka ihjäl. Men de repade sig och nu har de blivit till den allra förstklassiga sallad man kan tänka sig!

När vi skördar bladgrönsaker så klipper vi ner dem i en plastpåse och häller lite kallt vatten i påsen. Därefter slänger jag in påsen i kylskåpet och där håller sig bladen sig fina och krispiga i flera dagar. Just denna påse blev till det gröna i fredagstacomiddagen. Att odla sin egen mat behöver inte innebära att man odlar flera ton med livsmedel. Om det så bara är till en enda middag är det väl vackert och underbart. Vad har du för fina minnen av middagar som innehållit egenproducerade livsmedel och vilken bladgrönsak är din favorit?
De här rödkålsplantorna vintersådde jag i slutet av februari och de har bott i små krukor i vårt växthus fram till nu. Jag ville testa att segdra dem och behålla dem i sina 10 cm krukor med bara planteringsjord för att se vad som skulle hända. Visserligen har de fått lite flytande biobact några gånger men mer än så är det inte. Jag hade tio plantor och nu bröt jag av alla toppar och kokade dem i saltat vatten tills de blev mjuka. Sedan åt vi dem med smör. Underbart gott, inte alls så träigt och tråkigt som man kan tänka sig. Som att äta en vårprimör på vintern. Att odla kål i små krukor ger alltså en mycket liten skörd, men ändå en skörd. En fantastisk upptäkt om man har en mycket liten yta på en balkong och vill kunna njuta av egenodlad gourmetkål.
Hemligheten är ifall du ser glaset som halvtomt eller halvfullt, det gör hela skillnaden!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar