Din varukorg är för närvarande tom!
Vi testar nya trädgårdsredskap!


Det är få människor jag känner som kan avverka trädgårdsredskap i samma takt som jag gör. Därför är det med glädje vi presenterar, i samarbete med Gjordnära tunnelväxthus, en grupp hållbara verktyg att leva med länge.
Jag vet inte hur många spadar och grepar i varierande storlekar jag avverkat under mina 30 odlingsår. Med tiden har jag lärt mig vad som verkligen fungerar. Hur konstruktionen bör vara, vilket trä som fungerar bra, om det ska vara blandat trä och plast ( föredrar endast trä) och hur verktygets utformning bör vara. Jag har märkt att det behöver finnas en tanke bakom verktygen jag använder. Att den eller de som tillverkat redskapen, även om de inte odlar själva, åtminstone har förstått odlandet. Jag använder verkligen trädgårdsredskap som verktyg, det är inget trädgårdspynt för mig. Jag vrider, vänder hackar och bänder. De ska klara 93 kg trädgårdsursinne när det så behövs och de ska klara av att jag glömmer dem ute i odlingarna. Alla redskap förutom häcksaxen är rostfria. Häcksaxen mår bra av lite olja då och då och att bo under tak när det regnar.
Enskilda eller som kit
De trädgårdsredskap om syns längst upp på första bilden säljs både som enskilda eller som tre olika kit. Vill man ha alla verktyg är det ”Komplett redskapskit”, endast de stora verktygen ”Stort redskapskit” eller de två små samt häcksaxen ”Litet redskapskit”. Med koden grönaredskap får du 10 % på alla verktyg fram till den 23 maj.
Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus. Ett företag som saluför en mängd intressanta produkter, tex odlingslådan berberis och trädgårdsskorna Mudr men som kanske mest är kända för sina robusta tunnelväxthus.

De stora redskapen
De tre stora redskapen är alla i rostfritt stål. Handtagen i FSC certifierad ask har bekväma klykor att hålla i och som även kan användas till en annan, för mig viktig detalj, vilket jag avslöjar längst ner i inlägget.

Metallhylla
Något jag uppskattar med dessa lite större trädgårdsredskap i Gjordnäras sortiment är att metallen längst upp, där man trycker till med foten, är bockad bakåt. Det gör att man får en liten hylla där man skjuter på med foten. Med en sådan bakåtbockning fungerar det ofta att bara ha sandaler, tunna gummistövlar eller flippflopp på sig, vilken händer under högsommaren hos oss. Hyllan gör att det även blir snäppet mer stabilt om man vill stå på spaden med båda fötterna och balansera. Något jag gör då och då tex när jag ska gräva bort buskar eller ta djupa sticklingar och behöver trycka till lite extra.
Jag tycker jag att den lite spetsigare spaden, den sk grävspaden passar riktigt bra när man ska ner djupt och vräka upp en buske och den fyrkantigare Planteringsspaden passar bra när man ska plocka upp en buske genom att skära upp en fyrkant runt busken eller plantan. Planteringsspaden är verkligen en allround-spade som passar till det mesta i trädgården. Grepen fungerar till det mesta man kan ha en grep till. Dess bredd får mig att längta efter att lirka upp potatisar. Då kanske det blir fler hela knölar för mig i år, då jag med mindre grepar och spadar ganska ofta spetsar de största och finaste knölarna. Ganska irriterande.

De mindre verktygen
De mindre verktygen kanske ser lite alldagliga ut, som att man kanske sett dem förut. Men skenet bedrar, de här verktygen håller för hårda tag. Liknande krattor och spadar med lite längre handtag brukar missa en betydande detalj. De ska fungera för trädgårdsarbete!

Den lilla spaden
Jag tog bort tistlar, maskrosor och annat ogräs i vår rabarberslänt häromdagen. Jag orkade inte gå och hämta en stor spade för att gräva djupt. Tog det jag hade närmast, den mindre spaden från Gjordnära. Tack vare det långa handtaget var det superlätt att samtidigt som jag höll den lätt i ena handen, använda foten för att trycka ner den rejält.

Skapa nya användningsområden.
Att använda klykorna i trädgårdsredskapen för att låsa fast vattenmunstycken med, torde vara ett av mina största bidrag till mänskligheten. Jag brukar lägga upp några filmer och bilder om detta varje år och för många, som inte själva upptäckt detta, verkar glädjen bli lika stor som hos mig. Jag brukar vattna på det här sättet samtidigt som jag är ute och odlar och grejar med annat. Sedan flyttar jag runt ekipaget lite här och där och vattnar olika områden. Med en jämn och mjuk dusch fördelas vattnet jämt över ytan av både perenna och småplantor så att de inte spolas bort.
De trädgårdredkap om finns med i detta inlägg går att köpa till rabatterat pris hos Gjordnära tunnelväxthus. Med koden grönaredskap får du 10 % på alla verktyg fram till den 23 maj.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så förökar potatisgroddar från dina potatisarVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Så förökar potatisgroddar från dina potatisar
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
- Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternellAtt samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt och man får mycket att äta. Bästa kombinationen tycker vi,… Läs mer: Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternell
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar