Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gör hummus på egenodlade bönor

Hummus på egna störbönor är som en dröm som gått i uppfyllelse, jag älskar att sluta cirklar och bli självförsörjande i flera led. Det här är en krämig och vacker humus som passar till det mesta.
Vi har odlat störbönan bönan blauhilde i över 14 år och den har aldrig svikit oss. Genom torra, våta, kalla och superheta somrar har den levererat sina blålila baljor. Oftast njuter vi dem lätt kokta med en vinägrett bestående av en neutral olja, vår egna äppelcidervinäger och något av våra örtsalt. Vi gillar att skörda baljorna relativt outvecklade. När vi njuter dem på det sättet så att de är så pass mjälla att man nästan kan bita av dem med sina läppar. I det här receptet använder vi dess utvecklade bönor och inte baljorna.
Bönor till humus
Hummus brukar man vanligtvis göra på kikärtor. Men kikärtor ger verkligen inte så stor skörd när vi odlar dem i våra odlingar. I år fick vi ihop 20 ärtor. Bättre är då att välja en baljväxt som fungerar i vårt klimat. För oss är blauhilde överlägsen. Förutom att ge bra med avkastning under olika väderförhållanden är denna böna otroligt vacker. Både baljorna och dess höga växtsätt på våra gamla gråa krakstörar är en prydnad i sig.
Mera bönor
De senaste 4 åren har vi varit självförsörjande på eget utsäde. Men i år har vi fått ihop mer bönor än vad vi kunnat drömma om, 620 gram på endast fem störar. Ofta klarar vi oss på 100 g till utsäde, så det blev en hel del bönor som hamnade i skafferiet för matlagning. Först ut skapade vi denna underbara hummus men vi ska framöver testa flera recept med dem, bla bönor i tomatsås.
Ingredienser hummus
- 1, 5 dl torra bönor
- 2 – 4 msk flytande tahini helst av märket Alwadi för bäst smak, den är överlägsen. Tahini är sesampasta som ger en viktig smak till humusen.
- Några nypor havssalt
- 0,5 – 1 dl vatten
- 1 vitlöksklyfta pressad
- Saften från en halv citron.
Gör så här: Lägg bönorna i blöt i ca 8 – 12 h. Byt vatten och koka dem i ca 20 – 30 min och låt svalna. Blanda alla ingredienser utom tahini och vatten och stavmixa till en slät pasta. Häll i vatten till lagom konsistens och därefter tahini och späd ev med lite till vatten. Tahini är en krämig pasta gjord av sesamfrön. Förutom dess goda smak fungerar tahini även som konsistensgivare och kan, om man råkar överdosera vatten, göra hummusen fastare.

För att få bönor till hummus behöver man lämna kvar baljorna tills bönorna i baljorna är utvecklade. Vi skördar de fullmatade baljorna under oktober eller november, innan frosten kommer. Efter skörden torkar vi dem noga och det är jätteviktigt, de kan mögla ganska lätt. Baljorna placeras på stora brickor tills de är knastertorra innan vi tröskar dem. Både bönor till nästa års utsäde och till matlagning förvaras torrt i rumstemperatur. Vill du vara helt säker på att ha utsäde intakt och inte angripet av bönvivel rekommenderas frysförvaring.
Läs mer om bönvivel här: Hur utrotar man bönviveln
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Vi gör hummus på egenodlade bönor”
[…] Skörda trädgårdsbönor – om tidpunkt, storlek och olika typer av trädgårdsbönor, Vi gör hummus på egenodlade bönor, Bönsoppa med brytbönor, zucchini och […]
Lämna ett svar