Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gerillaodlar vallmo hos oss själva

Jag älskar att kunna säga den här kommentaren ”En gång vallmo alltid vallmo” Och just den kommentaren fungerar på många växter vi odlar. Men nu är det vallmo jag vill berätta om. En växt som både speglar näringshalten i din jord och som blommar så snabbt så att man ibland kan undra vad det var som hände.
Det var Karin som introducerade just den här varianten av vallmo ”Papaver somniferum” i mitt liv. Som vanligt slängde hon åt mig något som hon själv gillar och sa:
– Sprid ut fröna här och där, alltid är det några frön som tar sig. Så sant, det är ju precis så man ska göra. Den här vallmon daltar man inte med, för det ger inga fördelar, snarare tvärtom. Det blir ofta inte bättre resultat om man förkultiverar den. Den ska spridas vind för våg, lite här och där. Vi sår den under höst, vinter och tidig vår. Man skulle kunna säga att vi gerillaodlar den i våra odlingar. Jag sätter inte ut några märkpinnar där jag slängt mina frön, kommer de så kommer de och de gör det nästan alltid, i alla fall någonstans. Och för oss som inte håller på och städar och gräver på höstarna eller tidigt under vårarna passar det utmärkt.

Okontrollerat och spontant
Det här sättet att odla, att så fröna någorlunda okontrollerat och spontant, på samma sätt som om jag hade varit en vallmofrökapsel som vajat i vinden och släppt mina frön, gör att de hamnar på och i jorden på ett naturligt sätt. En del frön gror och andra inte. Det blir lite som ett lotteri, man vet inte var de kommer upp någonstans. Vallmo passar väldigt bra att så mellan juni och april men jag tycker mig märka att de frön som hamnar i jorden under höst, vinter och tidig vår, oftast gror bättre än de man sår under april – maj.

Egna frön
Utmed vår södervägg i tillsammansodlingen, där bilden högst upp i det här inlägget är tagen, har vi haft vallmo i fyra år. Vi behöver aldrig så några nya frön just där, det räcker med de som hamnar i jorden när vi skördar frökapslarna. Men i år har jag spridit frön nästan överallt i tillsammansodlingen. Mellan våra Amerikanska blåbär, där rabarbern står, i rabatterna vid våra parkeringar, i trafiklådorna och där jag planterat tulpaner. Jag har aldrig tidigare spridit ut så mycket frön i en och samma odling.

Äta fröna
Just den här vallmon odlar vi inte bara för att den är vacker utan för att den ger rikliga mängder av ätliga frön. Vi använder fröna till en jättegod citron och vallmokaka ,som brödkrydda och vi har testat att ha i vallmofröna i olika slags marmelader för att få en härligt krispighet. Min dröm är att baka den Polska vallmorulltårtan på vetedeg men jag har inte kommit dit än, tiden är väl inte mogen ännu.



Hänga i granen
En kär biprodukt med vallmo är att man dessutom får ett gäng vackra frökapslar som pryder hemmet under vinterns mörka tid. I år har vi tänkt att måla några och hänga dem i granen som julgranskulor.Vi har denna vallmo i alla våra odlingar, jag kan inte låta bli att så den överallt. Den ger så mycket fägring var den än är och i alla stadier. Som blommande, som knopp och som fröställning. Få ätbara växter kan tävla med vallmon, den har så många nivåer av skönhet.
Läs mer om vallmo som julpynt: Vi odlar eget julpynt
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
13 svar till ”Vi gerillaodlar vallmo hos oss själva”
Går det att så vallmofrön från kryddhyllan? De där svarta och vita? Är det någon skillnad på dem?
Vi har aldrig gjort det, men det borde funka bra. Det kommer åtminstone bli spännande att se vad det blir för färg. Lycka till!
Hej! Såg denna fråga först nu, så lite sent kanske, men ja – det går fint att så vallmofröerna från kryddhyllan. Jag testade och fick små ljuslila vallmoblommor. Jättesöta!
Det tror jag inte att det ska gro eftersom alla som odlar och säljer vallmofrö brukar tvätta och torka innan de packar och säljer. Pga tvätt och efter torktid frön börja få liv och dö som utsäde. Bättre om du köper hos en fröfirma.
Hej
Jag har försökt hitta sådana frön, var finns dessa att köpa?
mvh
MadeleineVi vet inte var vår vallmo är köpt. Vi har fått fröna av en odlarvän. Vill man odla vallmo med ätbara frön ska man leta efter Papaver Somniferum hos fröfirmorna. När vi håller kurser och föreläsningar brukar vi ta med frön från vår vallmo.
Vet ni vad den heter, ”er vallmo”? 😊
Tyvärr vet vi inte namnet, bara att det är en slags Papaver Somniferum.
Hur vet att dessa endast har polinerats med Papaver Somniferum och inte med den giftiga vallmon? Jag har fått frön från en av era föreläsningar och i sommar underbara vallmo blommor.
Har man flera olika vallmosorter som blommar samtidigt kan de korsa sig med varandra. Så bäst är att endast odla en sort.
Ja så är det.
/ Johannes
Jag fick för mig för många år sedan att jag skulle anlägga trädgårdsdamm. Allt som grävdes upp fick hamna bredvid ena långsidan som en upphöjd blomsterkulle. Jag var lite orolig för att inte ha nog med växter till den stora kullen, men delade och tog sticklingar från andra rabatter. Några veckor senare såg jag en massa små fröplantor, som jag inte kände igen, över hela kullen. Nyfiken som jag är, så fick de bli kvar när jag rensade ogräs. De växte, och tog plats i kullen, så inte en yta var utan växter. När Knoppar och blommor kom, kunde jag googla mig till att det var just papaver somniferum! Fröna måste ha varit i jorden, och började växa när jag gav dem bra möjlighet. Jag sparade frön, och spred ut. Men när jag flyttade till ett annat hus, hade jag hunnit sprida alla frön från föregående år, så jag fick inga med mig. Ett par år senare anlade jag en ny trädgårdsland. Gissa vad som började växa mellan potatisarna!? Det fanns visst vallmofrön i jorden där också! Innan dess hade det inte vuxit just denna sorten någonstans på tomten, även om det finns flera andra sorter.
[…] Läs om hur vi gerillaodlarvallmo: Vi gerillaodlar vallmo […]
Lämna ett svar