Din varukorg är för närvarande tom!
Vegopuckar med rotmos och ugnsbakad lök med timjan
En klassisk rätt som här bytt skepnad och blivit helt köttfri. Beräknad för 4 personer. Vegopuckarna steks i rapsolja och smör tills de fått färg, kryddas med lite salt och peppar.
Ingredienser rotmos:
2 medelstora morötter
500 g kålrot
4-5 potatisar av mjölig sort
15 svartpepparkorn
En klick smör
Salt efter tycke och smak
Gör så här:
Skala morötterna och kålroten och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och täck dem nästan med vatten. Låt det koka upp och låt det småkoka med lock i 20- 30min. Lägg därdefter den skalade och tärnade potatisen och låt det koka tills allt är mjukt, ca 15-20 min. Häll därefter av spadet men spara det. Mosa de avrunna rotfrukterna med en potatisstamp eller elvisp. Spä med spadet till lagom konstistens, krydda med salt.
Ingredienser ugnsbakad lök med timjan:
En ungsfast form
4 medelstora gula lökar delade i 4 bitar vardera
1msk muscavadosocker
1 tsk timjan
1/2 – 1 tsk salt
2-3 dl grädde
Smör att smörja formen med
Gör så här: Smörj formen och placera alla lökklyftor med den spetsigaste delen uppåt. Häll på grädden, strö över salt, timjan och muscavadosocker. Grädda i ugnen på 225 grader i mitten tills löken blivit mjuk och fått färg.
Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Vegopuckar med rotmos och ugnsbakad lök med timjan”
Alltså ugnsbakad lök! Tänk att nåt så billigt kan vara så gott!
Lök i alla former är så in i norden gott! Spännande med muscavadosocker…
En liten överraskning finns att hämta hos mig… ifall du gillar sånt det vill säga.
Ha det fint!
De där veggopuckarna är mycket goda! Också bra då de innehåller mycket protein (och relativt lite kolhydrater) 🙂
Ja de är underbara Marja:) Och lök är en välsignelse. Vart vore vi utan löken? Kanske en av de enskilt viktigaste ingredienserna i matlagning och då tänker jag på alla dess former. Gräslök, kajp, vitlök, rödlök, scharlottenlök mm mm mm mm.












Lämna ett svar