Din varukorg är för närvarande tom!
Vegetarisk julskinka / Seitanskinka

Att laga seitan är jätte enkelt och att göra seitanskinka är inte heller svårt. De här seitanklumparna väger 600g styck och är gjorda på 20dl vetemjöl vardera. Seitan är ett vegetariskt köttsubstitut som är gjort på vetemjöl. Det sägs att det uppfanns på 1000-talet av kinesiska munkar. Seitan har ett rejält tuggmotstånd och har en smak av bröd som går att färga med andra smaker.
Ingredienser Seitan:
20 dl vetemjöl special (fullkorn funkar inte!)
6-8dl vatten
Gör så här: Knåda ihop vetemjöl och vatten till en homogen deg, behövs det mer vatten till degen så ta mer vatten, det viktigatste är att det blir en deg. Låt degen vila i 10min- 1h. Knåda därefter degen i ljummet vatten i en stor bunke och knåda tills vattnet inte är grumligt längre, du kan behöva byta vatten 15-20 gånger. När vattnet börjar bli klart så har degen förvandlats till en helt annan, lite kletigare och trådigare deg. Låt degen vila i 10 min-1h i en djup tallrik eller skål och koka upp buljong. När buljongen kokar så stjälper du ner seitanklumpen och kokar den i ca 1 timme. Låt den sedan stå svalt i sin buljong i en eller två dagar och grilljera den sedan som en vanlig svinskinka.
Om du inte vill grilljera den så kan du med fördel skiva den i lagom tjocka skivor och låta dessa ligga i buljongen och ta åt sig smak. Lycka till!
Buljong till seitanjulskinka:
1,5 pressad apelsin
1.2l vatten
10 nejlikor
10 svartpepparkorn
4 cm skivad färsk ingefära
2-3 buljongtärningar
1 par teskedar salt
4-6 tsk socker
1 gul lök
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Vegetarisk julskinka / Seitanskinka”
Tack för inspirationen! Gjorde seitan någon gång i mitten av 80-talet, det gick bra men jag har sedan dess nöjt mig med att köpa kinafärs istället, som ju är samma sak. Men den ligger i bitar och lämpar sig inte för ungnsbakning som den här rejäla klumpen.
Kan man färga degen med rödbetssaft innan den kokas? Så att den får lite rosa julskinkafärg.
Absolut men ta i i överkant då det behövs ganska mycket saft.
koka really?
Vill en spara tid så köp glutenmjöl/seitanmjöl istället så är det bara att knåda ihop, krydda och kasta in i ugnen
Lämna ett svar