Odla småblad inomhus under växtbelysningen

Det är roligt att odla småblad inomhus så man kan skörda en liten minisallad till frukostmackan eller till middagen.

Nu när det nya året är på ingång är det många som känner att odlarlusten åter är tillbaka efter ett litet juluppehåll. Men utomhus lyser solljuset med sin frånvaro. Det kommer dröja innan man kan få växter att växa sig kraftiga av enbart solljuset.

Har man växtbelysning finns det dock helt andra förutsättningar. När vi riggar upp växtbelysningen för att börja förkultivera diverse olika växter till våra utomhusodlingar brukar vi också passa på att odla en del snabba växter som kan ge oss skörd till sallad eller till smörgåsarna.

Vad går snabbt?

Det vi märkt går hyfsat snabbt att få fram är gröna små blad av olika växter. Meningen med den här typen av odling är inte att frambringa enorma blad. Den platsen har vi inte. Vi tänker mer att det är lyxigt och gott med lite egna blad.

Har man inte hunnit beställa några nya frön ännu kan man leta bland sina gamla fröpåsar. Det gör vi och så tar vi det vi har. Nedan följer några förslag:

  • Sibiriska bladrapsen Red Russian – kan leverera små blad på några veckor. Har tydlig kålsmak.
  • Annan kål, tex rödkål, broccoli – små blad med kålsmak.
  • Asiatisk blad kål som pak choi, komasutma, mizuna, tatsoi – ger små blad med lite härligt besk kålsmak
  • Spenat – smakar som spenat brukar smaka
  • Rucola – peppriga små blad men är särdeles goda ihop med ost.
  • Rödbeta eller gulbeta – ger vackra blad med röda eller gula nerver. Smaken påminner om betornas smak.
  • Rädisa – småblad med lite sting
  • Solros – höga krispiga stjälkar och lite köttiga blad
  • Ärtskott – krispiga stjälkar med små blad och slingrande små rankor. Frisk ton av ärtor. Använd ärtfrön från fröpåsar eller vanliga torkade gula ärtor från matbutiken.
  • Koriander – små persiljeliknande blad med en väldigt säregen smak. Passar till asiatisk och mexikansk mat.
  • Dill – små dillvippor som smakar dill.
  • Annat som du vill testa.
Sår man i grupper är det lätt att sedan skörda en hel tuva.

Så här går det till

Det här behövs:

  • Krukor eller lådor att så i, hål i botten är ett måste
  • Planteringsjord (gärna steriliserad).
  • Odlingstråg eller brickor med hög kant.
  • Frön
  • Växtbelysning

Sådden

Det fungera alldeles utmärkt med planteringsjord som vi lägger i en plastbytta med hål i botten. Eftersom vi tänker skörda allt på kort tid behövs inte särskilt djupa kärl.

Kärlet fyller vi med jord och på ytan brukar vi bredså fröna. Plantorna kommer inte att behöva så stort utrymme så det går att strö ut fröna ganska tätt över jorden. Ett tunt lager med jord strör vi över fröna och sedan är det dags för vattning. Det gör vi mestadels underifrån genom att hälla mycket vatten i ett odlingstråg, en behållare med höga kanter som odlingskärlet får plats i. Därefter sänker vi ner sålådan i odlingtråget och väntar en stund. När lådan känns tung brukar den vara tillräckligt vattenfylld.

En genomvattnad bytta ställer vi sedan i ett annat odlingstråg eller bricka med hög kant. Där kan överflödigt vatten rinna ut och när sådden behöver mer vatten kan jord och rötter suga upp vattnet underifrån.

Sådden och tråget ställer vi under växtbelysning som under dagtid lyser på växterna i ungefär 12-14 timmar. Under natten behöver växterna vila. Finns det möjlighet att ha växtbelysningen ca 20 cm ovanför växterna är det en fördel.

När allt vatten i odlingstråget är uppsuget låter vi det vara torrt en dag och därefter vattnar vi i tråget. Hela botten av tråget fylls då med vatten, ungefär en centimeter djupt.

Vi gillar att ha våra sådder på en plats där vi ofta går förbi. På så sätt kan vi hålla koll på vattenstatusen.

Ärtskott är krispiga med en ton av gröna ärtor.

Skörd av småblad

Efter någon vecka kan man så smått börja skörda. Eftersom det inte är meningen att plantorna ska bli fullstora kan man börja skörda så fort man tycker att de ser ätbara ut. Att använda en sax och klippa av en liten tuva stjälkar och blad är ett bra sätt. Har man tur och fortsätter vattna kan det bli även en till omgång skörd på samma ställe där man klippt.

Om man inte skördar?

Ja, om man inte skördar kommer plantorna kanske växa sig större. Det är också roligt och ger goda blad. Det går bra att låta dem bli plantor att sedan plantera ut. Men man kan behöva tänka till lite. Plantor som såtts tidigt behöver planteras om i ny planteringsjord som berikas med någon typ av extra näring. Missar man det kan plantorna bli ganska taniga och hämmas i tillväxten. Tidiga plantor kan hinna bli väldigt stora innan temperatur och ljus utomhus är gynnsamt för utplantering.

Viktigt att tänka på vid inomhusodling

I en inomhusmiljö är det lätt att olika typer av skadedjur gör entré i ens odling. En jobbig gäst är sorgmyggan, vars larver kalasar på plantornas små rötter och sakta men säkert hämmar tillväxten och dödar växterna. Detta fenomen brukar vi undkomma genom att sterilisera jorden först i 110 grader i ca 40 minuter i en vanlig ugn. Djuren verkar övervintra i planteringsjorden och genom att döda allt levande i jorden har vi fått märkbart mindre skadeangrepp.

Bladlöss kan också plötsligt börja spatsera på ens små plantor och orsakar mer eller mindre stora skador. Genom att mosa de löss man ser och duscha av plantorna kan bladlössens framfart hejdas. Har man inte varit observant nog och låtit lössen härja fritt kan man behöva ta till mer effektiva metoder än just vatten dusch. Vi har allt mer ofta använt oss av biologisk bekämpning och har beställt paket på nätet med små rovdjurssteklar. Väl hemma hos oss får de sedan gå loss och frossa på bladlössen.

Vill du veta mer om vilken växtbelysning som vi använder oss av finns mer info i inlägget om växtbelysning.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *