Din varukorg är för närvarande tom!
Vår bästa potatis är korad!

Åratal av poatisodlande har nu äntligen givit frukt! Nu har vi två sorter som ligger på delad förstaplats både när det gäller smak och avkastning. Jösses att det skulle ta så många år att komma fram till vilka sorter som kan få kallas vår bästa potatis!
I början av mitt odlande tyckte jag att det var ganska onödigt att odla potatis själv. Det var ju så billigt att köpa i affären och inte kunde det vara så stor skillnad på hemodlade eller köpta, eller? Fint att kunna odla annat på den yta där annars denna bulkgröda skulle ta så mycket plats i anspråk tänkte jag då.
Men det var innan jag började att botanisera bland olika sorters potatisar, framför allt olika fasta sorter. Det finns ju så många att testa! Potatis smakar ju på sätt och vis ”potatis” och dess stora styrka är ju att den är relativt neutral. Men man vill ju ändå att den ska ha en viss karaktär, smaka gott, inte vara för vattnig eller spricka när man kokar den osv. Personligen är jag inte mycket för färskpotatis, jag vill ha mer stärkelse i knölarna än så.
Bara fasta sorter än så länge
Ett kvarstående problem, trots att två sorter är korade till vår bästa potatis, är att vi inte har några mjöliga favoriter. Det saknar vi verkligen.Vi vill ha en perfekt mospotatis som vi kan använda till gratänger, mos och gnocchi. Du får hemskt gärna dela med dig av dina bästa sorter.
Balanserad gödsel ökar avkastningen
Framför allt avkastningen har varit lite av ett problem har jag tyckt genom åren. Många gånger har jag gödslat för lite för att jag varit rädd att blasten ska ränna iväg och ge dåligt med kölar. Men efterhand som jag ökat gödslingen med balanserade gödsel som inte bara innehåller kväve utan bra med fosfor och kalium har jag fått större skördar, ca 5 kg per pallkrage.
Vår bästa potatis är korad
Personligen tycker jag att ett flertal sorter så som Amandine, blå Kongo, Gaiane, röd Amalie är riktigt goda. Men att de ger alldeles för lite knölar per stånd för att vara odlingsvärda. Våra två favoriter är båda fasta delkatesspotatisar, den franska och rödskaliga delikatesspotatisen Cherie och den rosavita Anya. Båda är lätta att koka utan att de spricker, fungerar bra till raggmunk och potatiskaka men blir synnerligen delikata som klyftpotatis i ugnen ihop med lite olja och hemgjort örtsalt. Cherie är otroligt god om den får kokas med skalet på och stå över natten i kylen för att sedan dag två delas på längden och stekas knaprig på den plana ytan. Anya blir fantastisk om den kokas som pappa arrugadas potatis/ kanariepotatis med 1 – 2 dl grovt salt per kilo potatis.
När vi odlar Cherie och Anya i pallkragar kan vi ofta skörda mellan 4 – 5,5 kg per pallkrage på 7 – 12 utsädespotatisar.

Att kupa eller inte kupa
Jag kupar inte våra potatisar. Det blir så krångligt när man odlar dem i pallkragar som vi till största delen gör. På sin höjd kan jag lägga på lite överbliven jord ovanpå eller täckodla potatisarna med ogräsrensning, ensilage eller något liknande. Det gör att jag får en hel del gröna potatisar som man vid en första anblick kan bli ganska irriterad över. Tills man fattar att man kan spara dem till nästa års utsäde och därmed bli självhushållande på framtidens mat. Det blir några kronor i vinst som sänker kilopriset på ens egen potatis och som tillfredsställer självhushållarhjärtat.
Läs gärna : Släng inte din gröna potatis
På vår blogg är det lätt att söka i vår sökruta. Söker man på potatis får man upp 17 sidor med 12 inlägg som berör potatis.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Vår bästa potatis är korad!”
Hmmmm! Jag fick skorv på min Cherie 🤔
Odlade Cherie i år efter att jag har hört att den ska vara så god. Och jädrans va rätt alla har haft. Första bara som kokt med smör och salt😁 Sen som stekt med lite timjan . Så jag har hittat hem i potatisvimlet🙏🏼
Letar förtvivlat efter sättpotatisen ’Anya´. Vet ni var man kan få tag i den?
Hälsningar från Märit Mårtensson
Mariehem B&B, Björka, SjöboFaktiskt inte, om inte Larsviken har den så finns den säkert inte. Tror att översvämningar i Tyskland var anledningen till att den inte fanns förra året.
Förra året odlade jag två sorters potatis bredvid varandra, Cherie och den då nya sorten Decibel. Stånden med Cherie fick bladmögel och vissnade ned, medans Decibel fortsatte att ha grön och fin blast. Båda sorterna var mycket goda, men i år fick det bli enbart Decibel.
Lämna ett svar