Vad skördar vi i december ?

Från vänster är det nyskördad vitkål, topplöksstjälkar och purjolök. Farbror Grön
Från vänster är det nyskördad vitkål, topplöksstjälkar och purjolök.

Genom åren Jag har tagit för vana att lämna kvar en del grödor ute i trädgården för att skörda under vintern. Dels för att vi har dåligt med bra lagringsutrymmen men också för att det är så underbart gott att kunna skörda färska grönsaker direkt från trädgården, om man nu vet var man har dem? Som ni ser på bilden nedanför så spelar det inte så stor roll den här årstiden om man har skrivit namnlappar vid sina grönsaker.

Här under snötäcket kan man se att det lurar en kålplanta och inte vilken kålplanta som helst utan tillsammansodlingens vackraste kål i år. Det är verkligen inte slut på skördesäsongen den här tiden på året försåvitt du inte redan skördat allt eller fått besök av hungriga snyltgäster. Visst har vi lite olika slags djur i våra odlingar som kan ta för sig både en och två gånger, men det går att förebygga om man vill. Men i år orkar jag inte förebygga med nät och staket så ett visst svinn finns med i beräkningarna. Det man ändå kan göra är att försöka hinna först. När det blivit under -10 grader i våra stadsodlingar verkar rådjuren och hararna nästan tävla om att äta upp all kål. Innan jul, då det ofta är mildare låter djuren dem ofta vara i fred.
vitkål hos Farbror Grön
Frostklädd vitkål.

Så här såg samma kål som på bilden ovanför ut en morgon i brandgult oktoberljus. Bilden är helt oredigerad och det som ser ut som vatten är små isdroppar. Den här plantan har verkligen prytt vår trädgård i år och jag har gått mängder av extravarv för att beskåda denna skönhet. Jag är så glad att jag kunde skörda den i veckan innan rådjur och harar tog den. Tänk på att huvudkål oftast klappar ihop efter januari, de är inte alls lika lagringståliga utomhus som grönkål och brysselkål. Men ändå, januari är väl ändå fantastiskt bra eller vad säger du?

Stel purjolök
Jag tänkte att det skulle gå ganska fort att skörda grönsakerna så jag tog kameran i högra handen och begav mig iväg utan handskar. Att skörda utan handskar den här årstiden är inte att rekommendera. På 30 s var jag stelfrusen i vänster hand

 

Vitkål under snötäcke.

Jag fick bege mig in i tamburen och värma handen på elementet och leta efter handskar innan det var dags att vränga loss kålen och som den satt! Kålen var supersvår att få av, i minusgrader verkar själva kålstocken bli som armerad av is.  Ett tips, ta gärna med er en mindre såg eller machete när ni ska skörda kål under vintern.

Så här ser tillsammansodlingens vackraste kål ut idag och god var den också. Den hade en härlig sötma som gjorde att jag råkade äta upp några av de yttre bladen på väg in till spisen. Det här är extremt klimatsmart mat, odlad 18 meter från porten och dessutom sådd i kallväxthuset i februari 2 m från den finala växtplatsen utan tillskottsbelysning.

Tänk vad förnedrande det skulle vara om våra kålhuvuden bara var värda 4.50 per kilo efter allt arbete vi lagt ner! Mat är alldeles för billigt med tanke på hur mycket omsorg och arbete som ligger bakom det vi äter. Och vill vi njuta mer av vår mat ska vi odla den själv och suga i oss glädjen och fascinationen att gå från att vara en konsument till en producent att gå från att vara passiv till att vara aktiv.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Vad skördar vi i december ?”

  1. Roligt inlägg. Skrattade gott åt dina beskrivningar av kalla händer (hand!) och macheten. Bara för jag känner igen mig. Man tror det ska gå lite snabbt och lullar ut i T-shirt och gummistövlar och håller på att frysa ihjäl när man står där och stöter på minsta patrull,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *