Din varukorg är för närvarande tom!
Vad skördar vi i december ?

Genom åren Jag har tagit för vana att lämna kvar en del grödor ute i trädgården för att skörda under vintern. Dels för att vi har dåligt med bra lagringsutrymmen men också för att det är så underbart gott att kunna skörda färska grönsaker direkt från trädgården, om man nu vet var man har dem? Som ni ser på bilden nedanför så spelar det inte så stor roll den här årstiden om man har skrivit namnlappar vid sina grönsaker.


Så här såg samma kål som på bilden ovanför ut en morgon i brandgult oktoberljus. Bilden är helt oredigerad och det som ser ut som vatten är små isdroppar. Den här plantan har verkligen prytt vår trädgård i år och jag har gått mängder av extravarv för att beskåda denna skönhet. Jag är så glad att jag kunde skörda den i veckan innan rådjur och harar tog den. Tänk på att huvudkål oftast klappar ihop efter januari, de är inte alls lika lagringståliga utomhus som grönkål och brysselkål. Men ändå, januari är väl ändå fantastiskt bra eller vad säger du?


Jag fick bege mig in i tamburen och värma handen på elementet och leta efter handskar innan det var dags att vränga loss kålen och som den satt! Kålen var supersvår att få av, i minusgrader verkar själva kålstocken bli som armerad av is. Ett tips, ta gärna med er en mindre såg eller machete när ni ska skörda kål under vintern.

Så här ser tillsammansodlingens vackraste kål ut idag och god var den också. Den hade en härlig sötma som gjorde att jag råkade äta upp några av de yttre bladen på väg in till spisen. Det här är extremt klimatsmart mat, odlad 18 meter från porten och dessutom sådd i kallväxthuset i februari 2 m från den finala växtplatsen utan tillskottsbelysning.
Tänk vad förnedrande det skulle vara om våra kålhuvuden bara var värda 4.50 per kilo efter allt arbete vi lagt ner! Mat är alldeles för billigt med tanke på hur mycket omsorg och arbete som ligger bakom det vi äter. Och vill vi njuta mer av vår mat ska vi odla den själv och suga i oss glädjen och fascinationen att gå från att vara en konsument till en producent att gå från att vara passiv till att vara aktiv.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Att låta kreativiteten flöda
Om det är något jag verkligen älskar, så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som dyker upp – fast man kanske… Läs mer: Att låta kreativiteten flöda - Våra syltgrottor
Det råder delade meningar mellan vår dotter och framför allt mig Johannes, vilket grundrecept av syltgrottor som är det bästa. Vi är helt överrens om att vår hemkokade favoritsylt, den på jordgubbar, rabarber… Läs mer: Våra syltgrottor - Mögel i tomatpuré- nej tack
När Testfakta.se publicerade sin artikel om tomatpuré hösten 2025 blev det en väckarklocka för oss. Det visade sig nämligen att flera av de märken som säljs i svenska butiker innehåller mögelgifter – även… Läs mer: Mögel i tomatpuré- nej tack - Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Vad skördar vi i december ?”
Roligt inlägg. Skrattade gott åt dina beskrivningar av kalla händer (hand!) och macheten. Bara för jag känner igen mig. Man tror det ska gå lite snabbt och lullar ut i T-shirt och gummistövlar och håller på att frysa ihjäl när man står där och stöter på minsta patrull,











Lämna ett svar