Störbönor – våra favoritbönor

 

Jag har svårt att tänka mig att odla en endaste sommar utan störbönor som klättrar vackert på våra gamla krakstörar någonstans i våra trädgårdar.

Det här är den sista grödan på säsongen tillsammans med gurkväxterna som förodlas inomhus. När bönorna flyttas ut till växthusen för avhärdning släcker vi ner i vår odlingskällare för den här säsongen och all odling flyttas ut. Ibland har störbönorna fått stå alldeles för länge i sina krukor bredvid varandra så att det blivit ett fruktansvärt trassel. Istället för att försöka trassla loss dem från varandra med risk att ha av topparna brukar jag plantera ner dem som i en klunga runt en krakstör och sedan leda upp dem försiktigt i hönsnätet.

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi tänker kring störbönorna.  I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
____________________

Störbönor

Phaseolus vulgaris
Brytbönor, vaxbönor, skärbönor

Störbönor vårsås inomhus i maj i soligt fönster eller under växtbelysning. Slutplanteras utomhus maj–juni, i pallkrage eller på friland.

Vi har genom åren odlat både låga och höga bönsorter, men kommit att fatta starkast tycke för de högre. De ger rikligare avkastning än de lägre och kan med hjälp av växtstöd bli grödor som lyfter din grönsaksodling både estetiskt och praktiskt. Höga grödor fångar solen bättre än låga och lämnar plats för fler grödor. Runt bönorna kan du med fördel odla zucchini, vintersquash eller majs.

Höga bönor behöver alltid något slags stöd att klättra på. Du kan i princip använda det du har till hands och vad din fantasi tillåter, men gärna stöd som är 2–3 meter höga. Får du tag på gamla hässjestörar/krakstörar kan du bygga enkla och snygga stöd genom att fästa höns- eller kycklingnät runt stören, se s 202. Led in de första slingrande skotten i nätet så hittar de en väg uppåt att klättra på.

Alla baljväxter kan med hjälp av kvävefixerade bakterier i rötterna eller jorden använda kvävet från luften. De behöver därmed inte så mycket gödsel. Det är smart att odla baljväxter där du året efter tänker odla mer näringskrävande växter som kål, rotselleri, majs eller lök.

__________________

Att koka bönorna för att sedan marinera dem i en hemvispad vinägrette är något som hela familjen uppskattar väldigt mycket.

Bönsallad av brytbönor
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
https://shop.luxpublica.com/

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *