Se upp för potatisbladmögel som angriper potatis och tomat

Har du varit med om att dina tomater blivit alldeles bruna och oätliga? Har blad och stjälkar på din potatisblast haft döda fläckar? Då har du kanske fått in potatisbladmögel i din odling, som gett brunröta på dina tomater och potatisar. Här berättar vi vad som kan orsaka brunrötan och hur man kan undvika eländet. Vi ger också tips på vad man kan göra ifall man haft oturen att få detta elände.

Under våra år med tomatodling har vi fått åkomman potatisbladmögel/brunröta ett flertal gånger. I början visste vi inte vad det var som drabbat plantorna. Har man en liten tomatodling med några få plantor, kan man kanske rationalisera missödet med att det var ett dåligt tomatår eller att sorten inte verkar särskilt bra eller att den har lidit brist på något näringsämne. Man tänker kanske att nästkommande år kan bli helt annorlunda eftersom man då kommer satsa på helt andra sorter.

Så där tänkte även vi i början. Men när vi började odla lite mer massivt, kändes vår tidigare förklaringsmodell inte längre tillräcklig. En sensommar för tio år sedan växte våra tomatplantor och frodades som vanligt och det fanns över huvud taget inte några tecken på att plantorna mådde dåligt eller hade någon typ av näringsbrist. Massvis med fruktämnen växte fram och den framtida skörden såg ut att bli rekordstor.

Friska tomatplantor som sedan smittades med potatisbladmögel
Året när vi drabbades massivt av potatisbladmöglet på våra tomater.

Så en dag började vi se att bladen blev bruna i kanterna och vidare blev även de gröna tomaterna bruna i sitt skal och såg ut att börja ruttna. Johannes kände igen förfarandet sedan tidigare och insåg att det nu var dags att verkligen ta reda på mer om detta tomattillsånd. I ett odlarforum svarade Lena Israelsson och berättade om växtsjukdomen potatisbladmögel, vilken orsakar brunröta på tomater. 

Potatisbladmögel och dess kännetecken

Som mögelnamnet antyder angriper möglet först och främst potatisplantor. Men eftersom tomat och potatis är släkt med varandra kan möglet sprida sig från potatisplantorna vidare till plantor med tomat och ofta gör det. Potatisknölar, tomatfrukter och växtdelar på både tomat och potatis kan bli angripna. Kännetecken är att delar på blad och stjälkar på både potatis- och tomatplantor vissnar och får brungråa fläckar och torkar. På undersidan av blad kan man skymta ett vitaktigt mycel. Tomatfrukter blir bruna och skrumpnar ihop, även gröna till synes friska som man tagit in för eftermognad. Potatisknölar får brunfläckigt skal och delar man potatisen ser man att möglet tagit sig in i potatisen och gjort den helt missfärgad. 

Flera sätt att sprida sig

Möglet orsakas av mögelsvampen Phytopthora infestans. Det verkar som att det finns flera sätt för plantor att bli infekterade. Dels kan en infekterad potatisknöl som ligger i jorden sprida sjukdomen vidare upp i den grodd och planta som utvecklas. Man har sett att möglet också kan övervintra i knölar som ligger i jorden över vintern.

När en sjuk potatisknöl börjar gro tar den med sig mycelet upp i de gröna delarna, vilket visar sig genom att delar på växten blir brungråa och vissnar. Vid dessa fläckar bildas ett vitgråaktigt mycel. Om man har andra potatisplantor eller tomatplantor planterade väldigt tätt så att angripna blad nuddar friska, kan möglet ta sig över till andra plantor. Detta kan även ske genom att regndroppar tar med sig mögelsporer från ett blad till ett annat på samma eller till en annan närliggande planta.

Infekterade tomatfrukter. Potatisbladmögel och smittat plantorna så att de drabbats av brunröta.
Katastrofen i tillsammansodlingen, 15 kilo tomater fick slängas.

Sporer kan också sprida sig med vinden till potatis- och tomatplantor. Exakt hur långt har vi inget svar på. Ett ytterligare sätt för potatisbladmöglet att sprida sig är om det regnar eller om man vattnar på infekterade växtdelar. Vatten med mögelsporer kan tränga ner i jorden och sätta tänderna i potatisknölar. Huruvida tomatplantas rötter kan få en dos mögel i sig på detta sätt låter vi vara osagt. Men man har på vissa håll i Sverige upptäckt ett potatisbladmögel som kan vila i jorden och smitta växtdelar och blad ovan jord.

Utomhustemperatur och luftfuktighet verkar vara faktorer som styr möglets framfart. Det är främst värme och fukt under sommaren som gynnar möglets spridning.

Vad gör man med angripna plantor?

Ser man att potatisblast har börjat mögla bör man kapa blasten direkt för att hindra sporer att smitta fler plantor. Angripen blast bör ej hamna komposten eftersom den där kan fortsätta med sin smittspridning. I bästa fall har potatisknölarna inte hunnit bli kontaminerade och kan växa vidare i jorden och skördas som planerat. Fina och tillsynes friska tomatfrukter som växer på en angripen planta bör man plocka av på stört. Har man tur kan några tomater mogna fint. Men erfarenhetsmässigt vet vi att det kan vara en ganska liten del av frukterna som klarade sig. Det bästa är att göra något av de gröna tomaterna snabbt som tusan tex marmelad eller grön tacosås.

Testa gärna: Tacosås

Efter attack av potatisbladmögel bör man kasta allt, men inte på komposten.
Jag minns fortfarande chocken och den efterföljande sorgen.

Förebygg eländet!

Den största och mest troliga anledningen till att vi har drabbats av potatisbladmögel på tomaterna är att vi odlat dessa plantor för nära potatisplantorna. Vi har dragit den slutsatsen när vi fått mögelangripna tomater varje gång vi odlat tomat på friland. Inte alltid i direkt anslutning till potatis, men med tanke på att möglets förmåga att sprida sig ovan jord sker så snabbt spelar det ingen roll. Det verkar helt klart vara som så att det är främst tomater som växer på friland som är de allra känsligaste för att drabbas.

Hos oss har tomatplantor i krukor utomhus cirka 20 meter ifrån potatisodlingen även blivit drabbade, vilket för oss betyder att avståndet nog är lite för kort för att vara i säkerhet. I ett växthus med delvis stängd dörr, nära potatislandet, har tomaterna hos oss klarat sig bra. Då har troligen glasväggen skyddat tomatplantorna från eventuell vindsmitta.

Att plantera potatisplantorna med stort avstånd så att eventuella mögelsporer får svårare att ”hoppa över” till grannens blad, kan vara ett sätt att försvåra smittspridningen men inget som vi praktiserat. Vi har mer eller mindre aldrig fått förstörda potatisknölar av potatisbladmögel.

Har man upptäckt att potatisknölar är bruna och angripna bör man vara noga med att gräva upp varenda liten knöl från den plantan, eftersom de annars kan sprida smittan vidare nästa år.

Ogräset nattskatta är en släkting till potatis och tomat och kan sprida smittan om man har otur. Rensa bort ogräset så fort du ser det.

Ogräset nattskatta kan föra potatisbladmöglet vidare!

Motståndskraftiga sorter

Det finns några sorter av både tomat och potatis som sägs kunna stå pall för potatisbladmögel. Vi har inte testat, men visst kan det vara värt att prova om man får tag dem.

Aldrig mer potatisbladmögel på våra tomater

Efter att vi fick Lenas förklaring på vårt tomatelände, har vi inte fått in potatisbladmögel i våra tomatodlingar (förutom en gång, läs nedan). Det beror på att vi läst på om möglet och varit ytterst försiktiga med att odla tomater och potatis nära varandra. Under flera år hade vi inte tomater alls i samma odling som potatisen. Det är ju lätt när man har ett flertal olika ställen att odla på, men svårt när man inte har det. De senaste åren har vi dock utmanat ödet och provat att krukodla några tomater i växthuset. Tack vare glasväggen har tomatplantorna klarat sig tror vi, fast att det faktiska avståndet mellan tomat och potatis knappt varit två meter.

Ett år när vi odlade på ett tak med stora odlingslådor fick vi dock åter uppleva potatisbladmögel. Där hade vi ingen potatisodling. Den troliga orsaken var att jorden på något sätt var besmittad. I de odlingslådor vi odlade fanns nämligen redan en befintlig jord och vad som var odlat där innan har vi ingen aning om. Det kan ju också ha varit någon balkongodlare i närheten som spridit smittan genom att odla potatis på balkongen. Det är ganska svårt att säkert veta.

Våra bästa tips!

För att undvika möglet och rötan

  • Odla helst inte tomat och potatis alls i samma trädgård. Har man odlarvänner nära kan man kanske odla tillsammans. Tomater i den enes trädgård och potatis i den andres.
  • Se till att ha lååååångt avstånd mellan tomater och potatis, gärna med någon slags vägg emellan. Tex tomater i växthus med glasvägg mot potatisodlingen, eller tomat- och potatisodling på olika sidor av huset, helst inte i norrläge som brukar ha för lite sol.
  • Odla tidig potatis så att det mesta av potatisen hinner skördas innan tomaterna är skördeklara.
  • Undvik att odla tomater på friland.
  • Rensa bort nattskatta

Om möglet redan visat sig

  • Kapa potatisblast om möglet visar sig på potatisplantorna.
  • Plocka av tomater redan när de är gröna och låt dem eftermogna på annan plats, tex inomhus. Bäst resultat blir det om tomaterna är fullstora när det tas som gröna.
  • Kasta all smittad växtlighet, men absolut inte i komposten.
  • Var nog med att gräva upp alla potatisar i landet så att ingen ligger kvar och håller smittan vid liv.

Läs gärna: Mina värsta tomatproblem, 7 röda tomatrecept, därför tar jag in gröna tomater.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Se upp för potatisbladmögel som angriper potatis och tomat”

  1. Profilbild för Maj Björk
    Maj Björk

    Tack för en ingående artikel om potatisbladmögel. Vi drabbades förra året, men i år ger jag potatisen en sista chans på en liten men ny plats. Tomaterna vill vi inte ge upp.
    Tack för alla tips. Nu kör vi! 🤣
    Hälsar Maj och Per-Arne Björk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *