Din varukorg är för närvarande tom!
Vad är det för skillnad på sommarmorötter och vintermorötter?

Det kom en följarfråga om sommarmorötter och vintermorötter. Här utreder vi skillnaderna.
När vi skriver inlägg och pratar om odling brukar vi lite slarvigt säga morot och inte precisera vilken typ av morot vi syftar på. Överlag kan man tillämpa samma odlingsmetoder på de båda varianterna så med tanke på det spelar det ingen roll om det är sommarmorötter eller vintermorötter man talar om. I vissa lägen är det såklart viktigt att särskilja de två morotstyperna.

Vad är då skillnaderna?
Främst syftar skillnaderna på hur väl morötterna kan lagras och hålla sig fina och när de bör skördas. En sommarmorot är tänkt att skördas på sommaren och anses ha en förhållandevis kort lagringsduglighet efter skörd. En vintermorot kan hålla sig fin fram till vintern, men även i vissa fall under vintern, i jorden. Som skördad anses vintermoroten kunna lagras längre.
Sommarmoroten brukar bli lite mindre än vintervarianten, i alla fall om man sår morötterna vid samma tidpunkt. När sommarmoroten är skördeklar har vintermoroten kanske bara kommit halvvägs i sitt växande. Sommarmoroten behöver således kortare tid på sig att växa sig skördeklar och kan därmed också sås vid olika tidpunkter för att kunna ge skörd under lång tid. Bara för att en morot har ett sommarepitet, kan man trots detta så den under högsommaren och skörda under hösten.

Sommarmorötter
Vi har nästan enbart sått sommarmorötter. Mest beror det på att vi inte har så stora ytor att odla morötter på. Då passar sommarmorötter bra. De är söta och goda och vi äter dem nästan uteslutande som trädgårdssnacks.
Ibland sår vi sommarmorotsfröna redan under sena hösten. Då ligger fröna på vänt i jorden och gror när våren anländer. På så vis får de ett litet försprång i jämförelse med de morotsfrön vi sår under våren. Under sommaren kan vi ibland också så ännu en omgång sommarmorötter. Vilken tid vi sår kan vara olika år från år. Ibland sår vi fler gånger under en morotssäsong, andra gånger kanske det bara blir vid ett tillfälle.
Morotsfröna är pyttesmå och det är svårt att få ett lagomt avstånd mellan fröna om man inte använder sk såband. Därför brukar man behöva gallra, dvs ta bort vissa morotsplantor så att de som är kvar får större plats. Vi brukar försöka vänta med gallringen så att gallringen även kan bli en tidig skörd. Då får man som två skördar av samma sådd.
Läs mer om: Sen gallring av morötter och tidig skörd.
Trots att man menar att sommarmorötter inte kan lagras särskilt länge tycker vi att det visst går. Det gäller bara att hitta fungerande sätt. Vårt bästa lagringstips hittills är en sk rotfruktslåda. I den kan de hålla sig fina i flera månader.

Vintermorötter
Vår familj älskar morötter och det hade varit så fantastiskt om vi kunna odla ännu mer av den grödan. Vi kanske borde omprioritera lite nästa år och ge oss på en något större odling av vintermorötter än tidigare år. Men vad ska man välja bort i så fall? Och var ska man lagra de mängder vi konsumerar?
Vintermorötter blir, om man gödslat väl, stora. De har lite grövre skal och är inte lika söta som sommarmorötterna. Allra helst lagrar vi rötterna i jorden och skördar enbart de som vi behöver för tillfället. Det känns allra enklast för oss som bor i lägenhet och som varken har tillgång till kall källare eller sådant där gammaldags skafferi med ventil. Men om man hellre vill skörda morötterna och lagra dem ovan jorden finns lite olika sätt som verkar bra som tex att lägga rötterna i sand eller i torv och förvara på en sval plats. Vi använder oss av rotfruktslådan.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Vad är det för skillnad på sommarmorötter och vintermorötter?”
Tack för att ni delar med er och inspirerar med alla era fina tips.
Önskar er ett bra odlingsår.
Mvh ChristinTack och tack detsamma 🙂
Lämna ett svar