Trshi – Kurdisk rödbetssallad

En dag i september ringde Avan på dörren med en gåva från hennes familj. En syrlig sallad gjord med bla rödbetor från vår stadsodling. Salladen kallas för ”Trshi” och det är Samira, hennes mamma, som har lagat den. Än så länge har vi inte lagat den själva men när jag blundar så kommer jag precis ihåg hur den smakar och vilken fin konsistens grönsakerna hade. Vi fick säkert en liter så vi hade den som tillbehör till flera måltider.

Ingredienser
Morot
Rödbetor
Vitkål
Vitlök
Blomkål
Saltgurka
Fefferoni/pepperoni
Vinäger
Salt
Bladpersilja
Det går att variera den här salladen i all oändlighet, ta de grönsaker du gillar och ändra proportionerna av dem efter tycke och smak

Gör så här: Skala rödbetorna och skär dem i nästan cm stora skivor. Lägg betorna i en kastrull med vatten. Låt vattnet koka upp och ta sedan ur rödbetorna för att svalna.  Spara vattnet som rödbetorna blivit kokta i. Hacka eller skiva vitkål, blomkål, vitlök och morötter i mindre bitar och blanda alla grönsaker med salt och låt stå en stund ca 10 min och skölj sedan av dem. Blanda därefter alla grönsaker i en stor bunke med lock och häll i den finskurna eller hackade saltgurkan. Till en sallad på ca 5 liter skivade eller hackade grönsaker så använder du 0, 5 liter vinäger, 2 msk salt och rödbetsvattnet tills det täcker grönsakerna och blir ”lagom syrligt”. Ställ ut bunken med salladen på balkongen eller vintertid i kylen, låt den stå i 3 dagar. Hacka därefter i ett par nävar eller mer med bladpersilja och lite Fefferoni/ Pepperoni. Ät och njut. Salladen håller sig fin i kylen någon vecka och blir bara godare och godare med tiden.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *