Din varukorg är för närvarande tom!
Tomatsirap av restprodukter

Vi lagar tomatsirap. Vi älskar att leka med våra grödor i köket. Både till det vi planerat att göra med dem, men även att förädla restprodukterna till helt nya produkter.
Om det är något jag verkligen älskar så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som ploppar upp fast man kanske inte har tid, att man liksom inte kan låta bli att följa den där impulsen. Det var så jag upptäckte denna produkt, mitt i ett flow. Tomat är en otroligt tacksam gröda, en gröda jag inte skulle vilja vara utan! Här nedan följer ett recept på tomatsirap. Hoppas det smakar.
Tomatsirap
Tomatsirap är en restprodukt som blir till när vi tillverkar krossade tomater genom att ugnsbaka dem. Genom ugnsbakningen bildas en genomskinlig vätska med massa gruffs i som innehåller väldigt mycket smak. När man kokar ner spadet till sirap framträder och koncentreras tomatsmaken och en angenäm sötma kommer fram.
Ingredienser tomatsirap: Så mycket tomatspad du får ihop.
Gör så här: Koka upp det spad du har och låt det koka så att vattnet dunstar bort. En liter tomatspad blir ca 4 – 10 cl tomatsirap. När det inte är så mycket vätska kvar i kastrullen sänker man värmen och rör med en träslev så att det inte bränner fast. Full uppmärksamhet på slutet alltså. När du tycker att sirapen är lagom tjock tar du av kastrullen från värmen och silar sirapen genom ett finmaskigt durkslag i metall och häller på flaska eller glas. Sirapen går att förvara i kylskåpet i upp till en vecka och går även att frysa. Sirapen kan användas som en buljong, glaze eller smaksättning i såser och grytor.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Tomatsirap av restprodukter”
[…] del godingar av många olika färger och storlekar så det kan bli både puré, krossade tomater, tomatsirap och tomatpulver, jag hoppas på mycket tomatpulver för den är användbar och en fantastisk […]
Lämna ett svar