Din varukorg är för närvarande tom!
Tomatsås- vårt grundrecept

Hela familjen älskar tomatsås och vi njuter av denna sås minst en gång i veckan. Här är vårt grundrecept som fungerar som bas för alla tomatsåser vi än gör.
Hur hade livet sett ut utan tomatsås? Innehållslöst, deprimerande och utan det där extra som får oss att himla med ögonen! Pizza, tacos, kebab, lasagne, falafel, spagetti hade liksom inte riktigt existerat! Vår tomatsås börjar ofta som ugnsbakade tomater för att på det sättet skapa basen för våra tomatsåser, en slags egen variant av krossade tomater skulle man kunna säga. För fyra personer brukar vi använda 400 – 600g egna krossade tomater, ofta 600 g då vi inte sällan har ett grannbarn eller mormor här på middag.
Tomatsås
I vår tomatsås tillsätts en skvätt vitt vin eller vinäger, pressad eller tunt skuren vitlök, lite torkad stevia, lite olja och ett par teskedar grönsaksbuljongpulver. Den vanligaste smaksättningen är en klick pesto eller ett par nypor oregano. Ibland river vi i morötter, ibland rotselleri eller palsternacka och ibland finhackar vi ner en liten lök eller två. Till vissa måltider kokar vi den snabbt, så att den blir klar på ca 10 minuter, tex till barn med lågt blodsocker eller när vi gör hemmagjord pizza. Till vissa måltider, eller när vi har gott om tid, får den stå på spisen och småputtra i någon timme eller så.
När de puttrar länge på spisen
Tomatsåser om står länge och puttrar på spisen, speciellt på egenodlade tomater, kan man behöva ha lite extra koll på. Späd med lite mer vin eller vatten, då sås på egna tomter har en tendens att bränna vid lite lättare är burktomater. Råkar oturen vara där är det enklast att försiktigt hälla av såsen till en ny kastrull och låta det brända vara kvar i den gamla.
Ingredienser tomatsås
- 400 – 600 g krossade tomater, egna eller köpetomater.
- 2- 6 tsk god buljong.
- Pyttelite torkad stevia eller 1 – 3 tsk honung vid behov.
- En skvätt olja av valfri sort.
- En skvätt vitt vin eller en god vinäger.
- 1 -2 pressade eller tunnt skivade vitlöksklyftor.
- En msk pesto eller 1 – 3 tsk torkad oregano. För Italiensk smak pesto, för pizzasmak oregano.
- Lite salt och peppar.
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom honungen, stevian, peston och eller oreganon i en tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning. Sänk värmen så att såsen endast småputtrar och sätt på ett lock så att du slipper få hela spisen nedstänkt. Koka så länge du vill, minst 5 minuter och max en timme. Vid långkok behöver man späda med mer vin eller vatten. Smaka av med torkad stevia eller honung och salta och peppra. Gillar du stark mat kan lite hett chilipulver ge det där lilla extra.
Tips: Vill du att tomatsåsen ska passa till Indisk mat, kebab, falaffel mm kryddar du den med 1 – 2 tsk malen koriander, lite chilipulver och 1 – 2 malen spiskummin. Vid denna sås utelämnar man oregano och basilikapeston.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar