Din varukorg är för närvarande tom!
Vårblommande lökar – dags att beställa

Jösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de hinner etablera sig. Har man flyt hinner man även att beställa hem de där riktigt vackra sorterna, innan de tar slut.
För oss, ja antagligen för de flesta av oss i Skandinavien, är det något särskilt med blomsterprakt på våren. Efter 6 månader av mörker och kyla behövs blommor och ljus i riklig mängd! Det blir lite som att fira att vi lever igen! Men planeringen av detta firande i ljus och färg behöver behöver ske innan jul och innan tjälen lägger locket på över jorden.
Det här artikeln gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel. Med koden farbrorlök köper du 5 förpackningar men betalar endast för 4, den billigaste förpackningen blir då gratis. Erbjudandet gäller all på all vårblommande lök, även på redan nedsatta produkter. Erbjudandet gäller till den 22 sep kl 23.59.
Här kan du klicka in dig till Impectas sortiment: Vårblommande lök
Det svåra för oss, och jag vet att vi är fler, är att begränsa oss till några få påsar blomsterlökar. Det blir ju så otroligt vackert när man får ner rejält med lökar, och kan experimentera med olika grupperingar och odlingarna exploderar i färg och form. Att plantera blomsterlökar är som att gräva ner framtida skatter och överraskningar, halva gåvan är att få längta efter hur det kommer bli under våren.





Hur får man tänka kring tulpaner?
Ja man får tänka precis som man vill, man köper på sig det man attraheras av eller råkar komma över och planterar sina lökar där man tycker att det verkar bra. En del odlare blandar färger mer eller mindre spontant, andra är väldigt noga med att allt ska matcha. En del vill att det ska vara pråligt och överdådigt och att det verkligen ska synas när det blommar, andra gömmer blomsterlökarna lite mystiskt i trädgården så att man får anstränga sig för att se dem.
Har du problem med fyrbenta djur i din rådjur i din odling, testa det här Att skrämmas med ljud
Eftersom vi har två odlingar igång samtidigt, Skogsträdgården och Tillsammansodlingen gör vi faktiskt på båda sätten. I staden maxar vi med form och färg och blandar ganska vilt. Det fungerar alldeles utmärkt mot det stora gula putsade huset och asfalten och gräsmattorna. I Skogsträdgården är vi lite mer mystiska och återhållsamma och tänker att färg och form ska smita in lite mer diffust. Ofta planerar vi olika färger och former lite mer uttänkt och medvetet, även om vi då och då brister i vårt konsekvenstänkande. Ibland kan en grupp bakom en sten, invid en stor tall eller i kanten av en rabatt skapa en spännande dynamik och lyfta ett parti. Vissa år är det en ny färg eller sort som får dominera och andra år planterar vi allt vi kommer över.



Fäbless för det dova och det enkla
Det finns dock några sorter, former och färger som kommit för att stanna. Vi har en förkärlek för blekrosa tulpaner, gärna de sorter som Finola mm som även får upp lite av det gröna på de yttersta kronbladen. Vita tulpaner som Flaming Agrass är icke heller att förakta, de lyser upp på ett vackert sätt och kommer verkligen till sin rätt vid solnedgången.
Då och då dyker det upp nya förälskelser som Copper image, Double shake, La belle epoc och Tabledance med sina i diffusa metalliska och gammelrosa nyanser. De är bara så otroligt vackra mot stenar och funkior i skogsträdgården. Även spektakulära tulpaner som Icecream och Strawberry Lemonade finner en plats hos oss då de får oss att tvärnita och fundera på ”vad var det jag såg, har jag planterat dessa?”



Att maxa rejält
Aprikosa och rosa Darwinhybridtulpaner som Pink impression och Apricot Pride har vi blivit smått galna i. Det är höga och storblommiga tulpaner som inte skäms för att visa upp sig. De gör sig väldigt bra att odla i större grupper tex i vår rabarberslänt. Pga av omfattande renoverings/dräneringsarbete kring vårt hyreshus i Tillsammansodlingen behöver vi nu börja om med Darwinhybridtulpanerna i rabarberslänten, skaffa nya skådespelare liksom.
Vi försökte rädda så många knölar vi bara kunde genom att gräva upp dem och plantera dem i mindre krukor och förvara dem i växthuset. Tyvärr så fungerade det inte, alla knölar frös sönder och vår tulpanteater vi hoppats på så mycket på hyllan i växthuset uteblev helt. Därför har vi köpt på oss en stor påse med 80 Darwinhybridtulpaner av sorten Pink Impression


Andra blomsterlökar
Vintern 2023/ 2024 var längre än på många år, särskilt i skogsträdgården odlingszon 3. Uppskattningsvis, egen tolkning, var den kalla perioden hos oss upp till en månad längre då kylan slog till tidigare än vanligt i december 2023 och våren var längre dvs kyligare. Under april märkte vi att vi saknade något, allt hummelsurr! Det var alldeles otäckt tyst och tomt och vi började fundera på att det kanske var den extra långa vintern som ställt till det för humlorna.
Under flera år har vi satsat på att få ner ett gäng krokusar på nya ställen. Krokusarna tittar upp först av alla blommor och är en gudagåva och räddare för de pollinerande insekterna som vaknar extra tidigt på våren, speciellt för humlorna, därför planterar vi alltid några förpackningar med krokusar för deras skull.
Här hittar du en rejäl påse med: Krokusar



Planteringsskola
Egentligen behöver man inte förbereda och bry sig så mycket om vårblommande blomsterlökar mer än att sätta ner dem där man vill ha dem. Men om man vill att de ska ha en möjlighet att blomma även nästkommande år, och därmed odla mer hållbart, är det en god idé att både gödsla och tillföra organiskt material vid planteringen.
När vi bestämt vilka platser vi ska plantera blomsterlökarna på så gräver vi bort eventuellt ogräs och eller minskar ner på yviga perenner runt i kring. Sedan grepar vi jorden så djupt det går, typ 20 – 30 cm och plockar bort rotogräs. Efter det tillför jagvi några liter kompost och en eller ett par nävar gödsel ( en rejäl näve till en grupp om 5 – 7 lökar) är lagom och blandar runt. Vi väljer gärna ett fast gödsel som inte bara innehåller kväve (N) utan även en högre halt av fosfor och kalium, (P och K). Se till att det är ett gödsel som är pyralidfritt så att du inte får in gifter i odlingarna.
Här kan du läsa mer om gödsel: NPK – vad är det för något egentligen?
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar