Din varukorg är för närvarande tom!
Syra kål – så här gör du

Hur underbart gott är det inte med egen syrad kål och vilken fantastisk metod det är att lagra mat på, syrning och fermentering alltså!
Här har vi använt receptet från Karin Bojs bok ”Syra själv”.
Just de här kålhuvudena har vuxit i en pallkrage i skogsträdgården. Denna pallkrage är lite speciell då vi gödslade jorden i den med b l a ensilage. Vi planterade sex rödkålsplantor i pallkragen i maj och täckodlade kålen med förmultnade löv. I september kunde vi skörda 7,7 kilo kål i denna pallkrage. Det är helt klart ett personligt rekord och kommer att testas igen.
Ingredienser

- Kål, vit, röd eller spetskål.
- Salt utan jod 4 tsk till 2kilo
- Ett rivjärn med mandolin eller mandolin.
- Glas eller lerkärl ( Jag föredrar glas då jag gillar att titta på processerna)
- Kummin om man gillar den smaken, ca 1-2 tsk till varje kilo kål.
Gör så här: Riv all kål inkl rotstocken och väg allting och mät upp salt. Lägg kålen i en behållare och försök att varva saltet så att all kål får salt på sig. Ett enkelt sätt är att ta lite kål och salt och liksom knåda in det i kålen när det ligger i kärlet och även med knytnäven trycka ner det mot botten. När du fyllt behållaren med kålen och saltet kan du låta den stå i 10-20 minuter så att saltet kan dra ut vätska från kålen. Sedan är det dags att knåda igen och försöka knåda och böka med kålen så att det blir rejält med vätska i behållaren. När vätskan täcker kålen är det dags att täcka kålen med en tyngd av något slag som håller all kål under vätskan. Ett av de bästa sätten och enklaste metoderna att täcka kålen på är att fylla en plastpåse med vatten och lägga ovanpå kålen så att det sluter tätt, ta för säkerhetsskull en extra plastpåse utanpå ifall det skulle bli läckage. Låt kålen stå i rumstemperatur i ett dygn eller två och flytta den sedan till en källare eller liknande där temperaturen ligger någonstans mellan 15-18 grader. Efter ytterligare 2 veckor kan du ställa den i kylskåpet och börja äta av den.Vi vet inte exakt hur länge den håller eftersom den av någon anledning brukar vara uppäten inom två månader hemma hos oss.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Syra kål – så här gör du”
fänkål är jättegott ihop med kål. särskilt rödkålen!!
Bra tips! Menar du frön i blandningen under syrningen, eller strimlad fänkål som syrar med, eller att ha färsk fänkål till? 🙂
Känner på mig att det är gott oavsett, men kul att veta!
[…] recept på kålsallad: Sallad med vitkål, morot och gurka, Coleslaw med blomkål, Syra kål – så här gör du, […]
Lämna ett svar