Din varukorg är för närvarande tom!
Vegetarisk sushi
Många är de restauranger jag har besökt för att njuta av den japanska nationalrätten Sushi. Jag minns den dagen då min far kom hem ifrån en Japanresa i början av 1980-talet. Med sig hade han med en japansk kokbok med bilder på sushi. Redan då visste jag att jag skulle älska denna rätt. Men det var inte förrän tio år senare på Cato vid Mariatorget i Stockholm som jag äntligen fick det bekräftat. Det var kärlek från första stund.
Att göra egen vegetarisk sushi är nog ett av de godast jag vet. Det jag tycker är roligast och godast att göra är de traditionella maki-rullarna med sjögräs runt. Varje gång jag gör denna rätt provar jag några nya kombinationer. Grunden för god vegetarisk sushi beror på att riset är bra i konsistens samt har fin balans mellan sötma, syrlighet och lite sälta. Ingredienser och tillbehör finns att hitta i en välsorterad mataffär och säljs under märket ”Blue Dragon”.
Ingredienser till 6st sjögräsrullar a 8-10 bitar vardera.
1 paket sushiris 500g
1 ½ dl Risvinäger
1 ½ dl Socker
knappt 1 tsk Salt
Sjögräspapper ”Nori”
Wasabi
Japansk soja
Vassmatta
Fyllningsförslag till Maki-rullar:
Gurkstavar,
Avokado (skäres i stavar)
Morot (skäres i fördel i stavar och kokas lite mjuka i en skvätt vatten, japansk soja och lite socker)
Salladslök (de gröna blasten bildar ett vackert hål i sushibiten när man skär upp den i bitar),
Tofu (behöver marineras med något eftersom den är så mild kanske sambalolek, soja eller sesamolja),
Philadelfiaost i stavar ,
Rostade sesamfrön som man kan ha utanpå rullen, i rullen eller doppa ena sidan av en skiva i (torrostas i stekpanna under ständig närvaro annars smakar inte fröna någonting).
Steg 1
Blötläggning av riset: Blötlägg riset i kallt vatten i mellan 3-10h, skölj det först i ca 5-10min så att vattnet inte är lika grumligt som det var när du precis börjar skölja det. Enklast är att lägga riset i en kastrull i diskhon och låta kallt vatten rinna med en svag stråle medans du sakta rör om med en slev. När det är klart så fyll kastrullen med vatten över riset och låt sushi riset stå i sin kastrull med lock på i 2-10 h. Om det är över natten så ställ kastrullen i kylskåpet (behöver då tas fram ett par timmar innan du ska koka det), om du ska koka det senare under dagen så låt kastrullen stå på en köksbänk i rumstemperatur.
Steg 2
Kokning: Skölj riset igen i några minuter och när vattnet känns ”lagom grumligt” se till att vattnet täcker riskornen med 1cm. Använd linjal eller tumstock om du är osäker. Ställ kastrullen med locket på plattan och sätt på värmen på nästan högsta effekt. Kolla lite då och då men undvik att fladdra med locket, riset behöver all fukt det kan få. Luta kastrullen åt sidorna för att se ifall allt vatten absorberats upp av riset. Är det vatten kvar så ställer du tillbaka kastrullen med locket på och testar dig fram.
Steg 3
Kokning klar: När allt vatten absorberats av riset så rör försiktigt med en slev i grytan så att riskornen i ytterkanterna kommer in mot mitten och de från mitten kommer ut mot kanterna. Sätt på locket och låt stå i ca 2-3h.
Steg 4
Göra vinägerblandningen och blanda med riset:Risvinäger blandas i en kastrull med socker och salt. Värm blandningen tills sockret har löst sig. När vinägerblandningen svalnat lite så blanda den med sushiriset som nu ska vältas upp i en större skål så det lättare svalnar.
Steg 5
Dags att göra Makirullarna: Lägg sjögräspappret på en skärbräda och tryck ut riset på nästan hela sjögräspappret och dra en sträng wasabi som slätas ut. Välj 3 olika fyllningsförslag, fördela de enligt bilden, rulla ihop hårt, blöt pappret så det limmas ihop på sista biten och in i vassmattan och knåda den varsamt men bestämt. In med den i kylskåpet i någon timme så den får fasta till sig . Skär sedan rullarna i 1-3 cm tunna skivor med en vass kniv. Servera med en klick wasabi och japansk soja.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar