Finska riskor – ett läckert alternativ till skagenröra

Varje höst tar jag korgen  med mig och vandrar runt i skogarna efter svamp. Sedan avslutas dagen ofta med smörstekt svamp på en brödskiva efter en lång stunds rensande. En del av svampen tillagas på diverse sätt de kommande dagarna. Över pannan torkas en stor del av svampen och lite hamnar i frysen. Skäggriskorna saltas och läggs in i glasburkar som förvaras i kylskåpet och används sedan i en delikat röra i en bakad potatis. Detta har blivit en ny favorit för både stora och små här hemma.

Ingredienser
2-3dl finhackade blötlagda och avrunna riskor1 liten burk creme fraiche 34%
Ca 2-4 matskedar majonäs
1/2 fint rivet äpple
1 saltgurka/ mjölksyrad gurka
1 burk tångkaviar
1/2 liten rödlök och ett par salladslökar
Persilja, gräslök och dill (jag brukar ta de örterna jag har hemma, dill är viktigast)
Socker, salt och peppar

Steg 1: Plocka fina, ej maskätna peppar och eller skäggriskor. Förväll dem i ca 10-15min och låt dem rinna av. Varva dem med grovt salt i en burk och låt stå några veckor, månader eller år.

Steg 2: Ta fram riskorna och låt de ligga i blöt över natten, byt vatten och låt dem ligga i nytt vatten ett par timmar. Låt dem rinna av och finhacka dem sedan. Blanda alla ingredienser i en skål och Smaka av med socker, peppar och salt. Låt stå ett par timmar eller över natten så växer den i smak.

 

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Finska riskor – ett läckert alternativ till skagenröra”

  1. Låter fantastiskt gott. Själv plockar jag tyvärr bara kantareller och någon enstaka taggsvamp men ska nog ge mig på både riskor och diverse skivlingar nästa år 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *