Din varukorg är för närvarande tom!
Sushi ”vegetarisk” göra själv
Ingredienser och tillbehör till sushi finns att hitta i en välsorterad mataffär och säljs
bla under märket ”Blue Dragon”
Ingredienser till 6st sjögräsrullar a 8-10 bitar vardera.
1 paket sushiris 500g
1 ½ dl Risvinäger
1 ½ dl Socker
knappt 1 tsk Salt
Sjögräspapper ”Nori”
Wasabi
Japansk soja
Vassmatta
Fyllningsförslag till Maki-rullar:
Gurkstavar
Avokado (skäres i stavar)
Morot (skäres i fördel i stavar och kokas lite mjuka i en skvätt vatten, japansk
soja, risvinäger och lite socker), Salladslök (de gröna blasten bildar ett vackert hål i
sushibiten när man skär upp den i bitar),
Tofu (behöver marineras med något eftersom den är så mild kanske sambalolek,
soja eller sesamolja), Philadelfiaost i stavar (Fantastiskt gott),
Rostade sesamfrön som man kan ha utanpå rullen, i rullen eller doppa ena sidan
av en skiva i (torrostas i stekpanna under ständig närvaro annars smakar inte
fröna någonting). Chipotlechilikrydda, hastigt kokt sparris, röd Koreansk chilipasta, torkad svart trumpetsvamp som sjudit en stund i soja och vatten, spiskumminfrästa zucchinistavar mm mm.
Steg 1 Blötläggning av riset: Skölj först riset i ca 5-10min så att vattnet inte är lika grumligt som det var när du precis börjar skölja det. Enklast är att lägga riset i en kastrull i diskhon och låta kallt vatten rinna med en svag stråle medan du sakta rör om med en slev. När det är klart så fyll kastrullen med vatten över riset och låt sushi riset stå i sin kastrull med lock på i 2-10 h. Om det är över natten så ställ kastrullen i kylskåpet (behöver då tas fram ett par timmar innan du ska koka det), om du ska koka det senare under dagen så låt kastrullen stå på en köksbänk i rumstemperatur.
Steg 3 Kokning klar: När allt vatten absorberats av riset så rör försiktigt med en slev i grytan så att riskornen i ytterkanterna kommer in mot mitten och de från mitten kommer ut mot kanterna. Sätt på locket och låt stå i ca 2-3h.

får fasta till sig . Skär sedan rullarna i 1-3 cm tunna skivor med en vass kniv. Servera med en klick wasabi och japansk soja och eller med Koreansk chillipasta blandad med hälften majonäs.
Våra senaste inlägg
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Sushi ”vegetarisk” göra själv”
För en "tillagad"-smak lägger jag ibland stekt aubergineskiva i makin. Tempura-tofu (i en annan maki) tillför dessutom textur.
Att blanda sushiriset med 1/2 till 1/3 svart ris ger vackra rullar (om man gillar lila mat) och ett antocyanintillskott 😉
mums jag älskar sushi men min man och mina barn gör inte det. En dag gjorde jag pannkakor till barnen och Lasse (min man). Var så fruktansvärt sugen på sushi så jag gjorde sushi till bara mig! Det började med att de ville smaka lite grann, och slutade med att min tallrik var tom och 10 pannkakor kvar! Men tack för det superduper goda receptet!
Riset blir säkert jättegott, men det måste låta riktigt avskräckande för läsare som aldrig gjort sushi förut att det ska ta sådan tid och vara så omständigt att få till bra ris.
Jag brukar skölja riset, sedan blötlägga 30 min, och sedan koka 10 min. Sedan får det stå lite och svalna av innan jag blandar i vinägerblandningen. Brukar duga bra till mig :O)Vi vill ju såklart att riset vi rekommenderar ska bli så gott det bara kan bli. När man har gjort det här riset ett par gånger så känns det som den enklaste saken i världen. Det kräver ju inte så mycket arbete egentligen, det är ju mest planering.
Som jag skrev i inledningen på receptet så härstammar denna risinstruktion från ett sushiställe som heter "Sone sushi" och ligger på ringvägen 8 på söder i Stockholm. Det var 2001 som jag ringde och frågade hur jag skulle få till ett bra ris utan att behöva köpa en riskokare. Jag hade misslyckats ett antal gånger och behövde goda råd. Oftast blir det bra och någon gång då och då fantastiskt! Lycka till!
Tack för att du delar med dig! Blir inspirerad & ska tillaga & njuta ikväll!
Tack för att du delar med dig! Blir inspirerad & ska tillaga & njuta ikväll!
Lämna ett svar