Din varukorg är för närvarande tom!
Sushi ”vegetarisk” göra själv
Ingredienser och tillbehör till sushi finns att hitta i en välsorterad mataffär och säljs
bla under märket ”Blue Dragon”
Ingredienser till 6st sjögräsrullar a 8-10 bitar vardera.
1 paket sushiris 500g
1 ½ dl Risvinäger
1 ½ dl Socker
knappt 1 tsk Salt
Sjögräspapper ”Nori”
Wasabi
Japansk soja
Vassmatta
Fyllningsförslag till Maki-rullar:
Gurkstavar
Avokado (skäres i stavar)
Morot (skäres i fördel i stavar och kokas lite mjuka i en skvätt vatten, japansk
soja, risvinäger och lite socker), Salladslök (de gröna blasten bildar ett vackert hål i
sushibiten när man skär upp den i bitar),
Tofu (behöver marineras med något eftersom den är så mild kanske sambalolek,
soja eller sesamolja), Philadelfiaost i stavar (Fantastiskt gott),
Rostade sesamfrön som man kan ha utanpå rullen, i rullen eller doppa ena sidan
av en skiva i (torrostas i stekpanna under ständig närvaro annars smakar inte
fröna någonting). Chipotlechilikrydda, hastigt kokt sparris, röd Koreansk chilipasta, torkad svart trumpetsvamp som sjudit en stund i soja och vatten, spiskumminfrästa zucchinistavar mm mm.
Steg 1 Blötläggning av riset: Skölj först riset i ca 5-10min så att vattnet inte är lika grumligt som det var när du precis börjar skölja det. Enklast är att lägga riset i en kastrull i diskhon och låta kallt vatten rinna med en svag stråle medan du sakta rör om med en slev. När det är klart så fyll kastrullen med vatten över riset och låt sushi riset stå i sin kastrull med lock på i 2-10 h. Om det är över natten så ställ kastrullen i kylskåpet (behöver då tas fram ett par timmar innan du ska koka det), om du ska koka det senare under dagen så låt kastrullen stå på en köksbänk i rumstemperatur.
Steg 3 Kokning klar: När allt vatten absorberats av riset så rör försiktigt med en slev i grytan så att riskornen i ytterkanterna kommer in mot mitten och de från mitten kommer ut mot kanterna. Sätt på locket och låt stå i ca 2-3h.

får fasta till sig . Skär sedan rullarna i 1-3 cm tunna skivor med en vass kniv. Servera med en klick wasabi och japansk soja och eller med Koreansk chillipasta blandad med hälften majonäs.
Våra senaste inlägg
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Sushi ”vegetarisk” göra själv”
För en "tillagad"-smak lägger jag ibland stekt aubergineskiva i makin. Tempura-tofu (i en annan maki) tillför dessutom textur.
Att blanda sushiriset med 1/2 till 1/3 svart ris ger vackra rullar (om man gillar lila mat) och ett antocyanintillskott 😉
mums jag älskar sushi men min man och mina barn gör inte det. En dag gjorde jag pannkakor till barnen och Lasse (min man). Var så fruktansvärt sugen på sushi så jag gjorde sushi till bara mig! Det började med att de ville smaka lite grann, och slutade med att min tallrik var tom och 10 pannkakor kvar! Men tack för det superduper goda receptet!
Riset blir säkert jättegott, men det måste låta riktigt avskräckande för läsare som aldrig gjort sushi förut att det ska ta sådan tid och vara så omständigt att få till bra ris.
Jag brukar skölja riset, sedan blötlägga 30 min, och sedan koka 10 min. Sedan får det stå lite och svalna av innan jag blandar i vinägerblandningen. Brukar duga bra till mig :O)Vi vill ju såklart att riset vi rekommenderar ska bli så gott det bara kan bli. När man har gjort det här riset ett par gånger så känns det som den enklaste saken i världen. Det kräver ju inte så mycket arbete egentligen, det är ju mest planering.
Som jag skrev i inledningen på receptet så härstammar denna risinstruktion från ett sushiställe som heter "Sone sushi" och ligger på ringvägen 8 på söder i Stockholm. Det var 2001 som jag ringde och frågade hur jag skulle få till ett bra ris utan att behöva köpa en riskokare. Jag hade misslyckats ett antal gånger och behövde goda råd. Oftast blir det bra och någon gång då och då fantastiskt! Lycka till!
Tack för att du delar med dig! Blir inspirerad & ska tillaga & njuta ikväll!
Tack för att du delar med dig! Blir inspirerad & ska tillaga & njuta ikväll!
Lämna ett svar