Sticklingsföröka chili, tomat, tomatillo i september

Då var det dags att testa hur det fungerar med att sticklingsföröka chilis i september. Tomater har vi sticklingsförökat under många år på höstarna men chili är första gången. Här är det toppskott vi klippt av och stuckit ner i hasselfors S-jord förstärkt med några extra nävar perlit. De höga längst till höger är Tomatillosticklingar.

Vi flyttade ner alla sticklingar i källaren och satt på lysrörsljuset på timer.Lyckas de överleva till januari / februari så kommer dessa plantor att kunna fungera som producenter av nya sticklingar som i sin tur hamnar i olika stadsodlingar i Västerås. Det största hotet är ohyra så det gäller att kolla dem ofta och noga. Varför sticklingar? Ja för att det går snabbare att göra nya plantor genom sticklingar istället för frö samt att det är smart och resurssparande att ta tillvara på något som lever istället för att börja om med små frön igen. Båda tillvägagångssätten har sina fördelar.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Sticklingsföröka chili, tomat, tomatillo i september”

  1. Intressant Farbror Grön! skall följa din blogg och se hur det går för dig.Själv tror jag att jag provar jätteverbenasticklingar, av samma anledning som när du sticklingförökar. Främsta anledning är dock att få snabbare blombara plantor – gärna i maj:)! /Anja

  2. Är det verkligen resursbesparande att ha sticklingar under lysrör i nästan ett halvår, jämfört med att så nya fröer i februari?
    Jag får alltid stora fina tomatplantor (av de frön jag sår i februari, utan extraljus, men i svalt rum) som ger rikligt med tomater!
    Lillis

  3. Absolut Lillis visst får man fina från frö och visst kan det vara slöseri med energi att använda belysning. Jag menade mest resurssparande för växten. Att den slipper föda fram en ny och istället fortsätta att leva. Vi har haft problem med våra fönsterodlingstomater under vintern. Får de inte tillskottsljus så drabbas de ytterst lätt av bladmögel och dör de då så kan vi inte sticklingsföröka dem och få vår första skörd i början på maj. Då måste vi köpa tomater:(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *