Din varukorg är för närvarande tom!
Sommarså fänkål och skörda i höst

Kan man verkligen sommarså fänkål? Ja, det kan man. Har man tur blir knölarna riktigt stora, men annars får man nöja sig med lite mindre exemplar. Så här gör vi.
När vi odlar fänkål är det främst knölen vi är ute efter. Trots att det finns trögblommande sorter som sägs ge kraftiga knölar (knölfänkål), kan det under högsommaren i alla fall lätt bli missbildade knölar på grund utav blomning. Som så många andra grönsaker påverkar ljuset och värmen så pass mycket att även trögblommande växter drar sig mot ljuset, utvecklar blommor och i och med detta får en konstig form och tappar lite av både smak och konsistens.
Genom att sommarså fänkål minskar man risken för blomning, men knölarna kanske inte hinner bli så stora. Detta kan man kompensera med att så ganska många frön så att skörden i alla fall blir ganska stor. Små fänkålsknölar är väldigt läckra och mjälla.

Förkultivera plantorna
Vi brukar så utomhus i små krukor eller i någon plastlåda med hål i botten. Plantorna är så små och spensliga i början att de lätt försvinna bland ogräs i fall man direktsår dem. Fyll krukorna/lådan med planteringsjord och fördela fröna. Eftersom plantorna kommer planteras en och en sedan kan man så flera frön i samma behållare. Strö över ett tunt lager jord och vattna igenom jorden ordentligt.
Våra sommarsådder står oftast i växthuset eller på någon skyddad plats i trädgården tills de är stora nog att bli utplanterade. Om man ställer sådden i ett odlingstråg eller på en bricka med höga kanter kan man lätt se till att sådden hålls med vatten. Vi vattnar mestadels i tråget så att jord och plantor kan suga upp vattnet underifrån. Det är dock viktigt att plantorna med jämna mellanrum får suga upp allt vatten och torka lite då och då. Eftersom rötter behöver syre, kan det i värsta fall bli dränkta om de får stå i vatten en längre tid.
Slutplantering på friland, i pallkrage eller i kruka
När fänkålsplantorna är ungefär en decimeter höga kan man plantera dem på sitt friland eller i någon pallkrage. Man kan också plantera om plantorna i varsin lite större kruka om man inte har tillgång till friland eller pallkrage. Hur som helst behöver alltid jorden berikas med extra näring. Det kan vara någon typ av brunnen gödsel från djur eller pelleterat gödsel.

Eftersom fänkålens karaktäristiska smak och konsistens finns hos växten redan från början, kan man börja skörda när man vill. Men ju längre man väntar desto mer skörd får man. Fänkål är lite känslig för kyla så allt för länge kan man ju inte vänta innan skörd såklart. Vi har dock kunnat skörda i oktober och även i november.
Läs mer om fänkål – från frö till skörd.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Sommarså fänkål och skörda i höst”
Hejsan!
Undrar inför nästa sommar, går det bra att förodla fänkål i pluggbrätten?
Tänkte förodla i växthuset & sedan sätta ut på land.Absolut det fungerar, men vi odlar det mesta i odlingsbyttor i stället, de håller fukten bättre och risken för uttorkning minimeras. Se denna länk: https://farbrorgron.se/sa-fran-fro-basta-odlingsbehallaren/
Johannes
Lämna ett svar