Din varukorg är för närvarande tom!
Sommarså basilika och skörda under sensommaren

Basilika är en förhållandevis snabb gröda att odla. Vi brukar sommarså basilika nu så att vi även kan ha fina plantor i slutet av sommaren att skörda ifrån.
Basilika har blivit den kryddväxt som våra barn gillar allra bäst. Främst handlar det om att de älskar pesto och gärna gör sig egen. Men förutom just pesto brukar vi ofta blanda ner basilika i sallader och i olika pastarätter. Några blad kan också hamna på smörgåsen eller så mixar vi en rejälhög med blad ihop med naturell yoghurt och får en himla god sås.
Om man sår basilika nu, under sommaren, kommer plantorna hinna ge skörd innan temperaturen blir för låg framåt hösten. Vi förkultiverar alltid basilika i krukor eller i en mindre odlingslåda med hål i botten. Den vuxna plantan planterar vi i en kruka, låda eller pallkrage. På friland brukar plantorna inte utvecklas lika bra upplever vi.
Sommarså basilika i planteringsjord
När det är dags för basilikasådder brukar vi först göra en jordblandning bestående av en liter planteringsjord som vi blandar med en eller ett par nävar sand. Sanden kan man byta ut till såjord också. Därefter fyller vi små krukor med blandningen eller en liten plastlåda.
För att få tuvor av basilika fördelar vi alltid fröna i små grupper. Sår vi i småkrukor kan ca 10 frön i en liten hög vara lagom i varje kruka, vi räknar inte fröna exakt. Använder vi en plastlåda är tanken att flera tuvor ska växa upp i samma låda och därför gör vi flera små fröhögar lite här och där. När högarna är utplacerade strör vi över ett tunt lager av sand eller såjord och sedan vattnar vi igenom sådderna ordentligt.

I växthus eller skyddad plats i trädgården
För att de blivande plantorna direkt ska anpassa sig till utomhusklimatet brukar vi ställa sådden i vårt växthus eller på någon skyddad plats i trädgården. Där får krukorna eller lådan sedan stå tills plantorna har vuxit till sig. Det brukar bli ganska varmt i växthus på somrarna så se till att växthuset har bra ventilation, låt vädringsfönster och dörrar vara öppna.
Vattna regelbundet
Under basilikans hela liv, från sådd till vuxen planta, behöver den regelbunden vattning. Vi använder oss gärna av odlingstråg där vi ställer små som stora krukor. Vattnar gör vi oftast direkt i tråget så att vattnet sugs upp underifrån.

Slutplantering
När plantorna blivit någonstans mellan fem och tio centimeter höga kan det vara dags att flytta dem till sin finala plats. För oss är det ibland i hörnet av en pallkrage, men oftast i en större kruka som får bo i växthuset eller kanske på vår uteplats.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar