Din varukorg är för närvarande tom!
Sommarså basilika och skörda under sensommaren

Basilika är en förhållandevis snabb gröda att odla. Vi brukar sommarså basilika nu så att vi även kan ha fina plantor i slutet av sommaren att skörda ifrån.
Basilika har blivit den kryddväxt som våra barn gillar allra bäst. Främst handlar det om att de älskar pesto och gärna gör sig egen. Men förutom just pesto brukar vi ofta blanda ner basilika i sallader och i olika pastarätter. Några blad kan också hamna på smörgåsen eller så mixar vi en rejälhög med blad ihop med naturell yoghurt och får en himla god sås.
Om man sår basilika nu, under sommaren, kommer plantorna hinna ge skörd innan temperaturen blir för låg framåt hösten. Vi förkultiverar alltid basilika i krukor eller i en mindre odlingslåda med hål i botten. Den vuxna plantan planterar vi i en kruka, låda eller pallkrage. På friland brukar plantorna inte utvecklas lika bra upplever vi.
Sommarså basilika i planteringsjord
När det är dags för basilikasådder brukar vi först göra en jordblandning bestående av en liter planteringsjord som vi blandar med en eller ett par nävar sand. Sanden kan man byta ut till såjord också. Därefter fyller vi små krukor med blandningen eller en liten plastlåda.
För att få tuvor av basilika fördelar vi alltid fröna i små grupper. Sår vi i småkrukor kan ca 10 frön i en liten hög vara lagom i varje kruka, vi räknar inte fröna exakt. Använder vi en plastlåda är tanken att flera tuvor ska växa upp i samma låda och därför gör vi flera små fröhögar lite här och där. När högarna är utplacerade strör vi över ett tunt lager av sand eller såjord och sedan vattnar vi igenom sådderna ordentligt.

I växthus eller skyddad plats i trädgården
För att de blivande plantorna direkt ska anpassa sig till utomhusklimatet brukar vi ställa sådden i vårt växthus eller på någon skyddad plats i trädgården. Där får krukorna eller lådan sedan stå tills plantorna har vuxit till sig. Det brukar bli ganska varmt i växthus på somrarna så se till att växthuset har bra ventilation, låt vädringsfönster och dörrar vara öppna.
Vattna regelbundet
Under basilikans hela liv, från sådd till vuxen planta, behöver den regelbunden vattning. Vi använder oss gärna av odlingstråg där vi ställer små som stora krukor. Vattnar gör vi oftast direkt i tråget så att vattnet sugs upp underifrån.

Slutplantering
När plantorna blivit någonstans mellan fem och tio centimeter höga kan det vara dags att flytta dem till sin finala plats. För oss är det ibland i hörnet av en pallkrage, men oftast i en större kruka som får bo i växthuset eller kanske på vår uteplats.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar