Din varukorg är för närvarande tom!
Smör – göra eget fermenterat smör

Ikväll gjorde vi fermenterat smör tillsammans med våra barn. Det var verkligen mycket enklare än vad jag trott och med en smak som översteg våra förväntningar. ska bli kul att få bre deras smörgåsar imorgon bitti med hemgjort smör, vilken lyx!Jag följde Jakobs recept som han publicerat på sin blogg Solanaceae Garden
Ingredienser till fermenterat smör
- 9 dl grädde
- 0,5 dl gräddfil
- en skvätt havssalt (var försiktigt det e ganska lätt att överdosera)

Gör så här: Blanda grädden och gräddfilen och häll det i en burk som du kan försluta. Låt den stå i rumstemperatur i 2-3 dagar tills du ser att allt tjocknat. Vispa den därefter på lägsta hastighet i mellan 5-10 minuter och sila av kärnmjölken från smöret i en silduk. Placera smöret i en skål och häll i kallt vatten och krama smöret i vattnet en stund och tvätta det, låt det därefter rinna av i silduken en stund. Mortla havssaltet till lagom kornstorlek och blanda det med smöret. Ös upp smöret i en behållare och förvara det i kylskåpet. Jag vet inte ännu hur länge det håller eller hur fort det kommer gå åt. Vi fick 560g smör på 1 liter fermenterad grädde. Faktiskt mer än vad vi trodde.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Smör – göra eget fermenterat smör”
Vad är fördelen med fermenterat smör?
Ingen fördel bara smakskillnad och att det är kul. 🙂
Lämna ett svar