Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda vallmofrön till brödbaket
Nu har vi börjat samla in vallmofrön. Det är framför allt gott till olika bakverk men fröna använder vi också till att så nya plantor av.
Med vallmo i sin odling kan man få njuta flera gånger om. Knopparna är svulstiga och läckra att titta på och när de sedan öppnar sig och ska försöka veckla ut de skrynkliga bladen kan man nästan uppleva det som ett ostruket silkestyg. De utvecklade blommorna blir som ett smycke i trädgården och även fast de snabbt blommar över är fägringen inte över. När kronbladen lämnat stjälkarna kvarlämnas frökapseln som i sin tur också är en mycket vacker skapelse.
Det är fel att säga att vi endast odlar vallmo för dess fantastiska frön, men det är i alla fall en av anledningarna. Sorten som vi odlar i grönsaksodlingen är Papaver somniferum och dess frön är ätbara och de som används på och i olika bakverk.
Att tänka på vid skördetiden
När man ska skörda vallmofrön som är ätliga finns några saker att ta hänsyn till:
- Har du flera olika sorters vallmo i din odling har de troligen korsat sig med varandra och är dina sorter av både ätlig och oätlig sort, finns det ingen garanti på att de frön du tar är ätliga. Läs mer https://www.fobo.se/index.php/kunskapmeny/fragor-svar-meny/fragor-svar-2009-meny/233-kan-man-aeta-froen-fran-vallmo
- Om man inte är helt säker på att den sort man har är en Papaver somniferum bör man inte ta egna frön för att äta. Man kan inte se på en uppdriven planta exakt vilken sort det är. Fröna kan man självklart använda för att så ny vallmo, men alltså inte äta.

- När frökapslarnas öppnas är fröna klara att spridas för vinden. Det gäller att ha lite koll och titta efter. För när du kan se hålen under kapselns hätta, den översta platta delen på kapseln, bör du klippa av stjälken och stoppa ner den, upp och ner i en papperspåse. Väntar man för länge med att skörda är risken stor att frön redan har trillat ur.
- I papperspåsen kan sedan fröna förvaras. Det gör inget om kapslar och stjälkar också är kvar i påsen.
Sortera fröna
När fröna ska användas eller kanske hamna i en burk behöver de sorteras först. Se till att skaka ur alla kapslar så att verkligen alla frön kommer ut och ner i påsen. Ta sedan bort alla större växtdelar. Tomma frökapslar är väldigt fina tycker vi och vi har dem gärna som dekoration. Ibland blir de till pysselmaterial för barnen.
När fröna är helt rensade och torra kan de förvaras i en glasburk med lock eller i en papperspåse. Det är viktigt att de hålls torra. Vi använder gärna vallmofrön i sockerkakan eller ovanpå bröd.
Tips!
Frön som inte används kan sås, en bra tid är att så fröna under sensommaren, då plantorna själva släpper sina frön.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda vallmofrön till brödbaket”
Hej i solen
Jag har sått vallmofrön och då det inte kom några blommor i alla de gröna bladen så började jag undra om det var nån sorts sallad jag hade sått. Hade glömt att skriva upp just den pallkragens sådd. Kollade mina fröpåsar men tyckte inte att det såg ut som vintersalladen som jag hade sått o som inte hade kommit upp. Så jag åt några blad men tyckte att de var ganska smaklösa och lite trista. Har ätit av bladen flera gånger o mått bra. Nu ser jag till min förskräckelse att det nog är vallmoblad som jag ätit. Då jag har mått bra kan de ju inte vara giftiga men kanske olämpliga ändå att äta??? Har sökt på nätet o fått fram att vissa vallmofrön är giftiga men är då åxå deras blad giftiga? Med vänlig hälsning, Anne
Lämna ett svar