Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda tomater

Hos oss är det verkligen högsäsong nu på tomater. Tomatplantor har producerat fram mängder med tomater och vissa av dem kan vi skörda av, medan andra behöver sitta kvar ett tag till.
De tomater vi odlar på Takfarmen växer inte i växthus utan utomhus på terassen. De vi odlar inomhus tog slut i juni så det blir en saknad i ca två månader innan överflödet äntligen är här! Från och med augusti och fram till november sätter vi igång med det stora skördandet och då ligger det tomater nästan överallt i vår lägenhet. Hela tiden förändras utseendet på lagringen vartefter vi fyller på med flera tomater från taken och omgrupperar skördarna.

Vi skördar nästan alla tomater som gröna, vid den här tiden på året. och tomater är faktiskt mogna när de är gröna även om sinnebilden av en mogen tomat alltid är röd. Så plocka av de tomater som är störst och som uppnått den storleken du vet eller anar är sortens storlek och lägg dem inomhus i fönster eller i bokhyllor. Ta för vana att alltid lägga dem på ett fat eller bricka, det är alltid någon som ruttnar eller går sönder.
Om frosten kommer behöver man plocka in sina utomhustomater oavsett om de är röda eller gröna. De flesta gröna kommer att slå om till sin mognadsfärg inomhus. Medan några som hunnit växa för lite utomhus kommer att förbli gröna. Dessa gröna tomater kan man också använda i tex en grön tacosås.

Få tomaterna att mogna snabbare eller mer långsamt
När en eller ett par tomater börjar slå om till sin mognadsfärg frigörs växthormonet etylen från de som ändrar färg och de kickar igång resten av tomaterna till att börja mogna. Vill du att så många tomater som möjligt ska mogna samtidigt blandar du de som mognar med de gröna. Man kan också lägga mogna äpplen bland tomaterna. Äpplen avger nämligen också etylengas och kan påverka tomaterna att mogna fortare.
Vill du dra ut på mognadsprocessen plockar du bort de tomater som börjar mogna och lägger dem tillsammans och låter de omogna ligga för sig. Att dra ut på mognaden kan vara en fördel om du vill vara självförsörjande på tomater under en lång tid.
För oss blir det otroliga mängder med tomater och anledningen till att vi odlar så mycket är att vår familj äter mat med krossade tomater minst en gång i veckan. Då det mesta av det vi skördar blir till underbara tomatsåser.
Ett varningens ord!
Om tomaterna plötsligt blir bruna och börjar se väldigt oaptitliga ut, kan de ha drabbats av potatisbladmögel. Det händer om man odlar potatis och tomater nära varandra. 2012 drabbades vi av en riktig tomatkatastrof och fick slänga mer än halva skörden. Sedan dess har vi haft tomater och potatisar i helt skilda odlingar.
Här kan ni se en film om hur jag sent på hösten sticklingsförökar tomater för övervintring.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Skörda tomater”
Hvor ser det SKØNT ud! Tak for gode indputs.
Hilsen Maria
Jsg läste i en blogg där en kvinna la sina gröna tomater i en mörk låda vilket gjorde att de mognade långsammare. Tänkte testa det i år med några stycken ☺
Lämna ett svar