Skörda tomater

Costeluto genovese och Tiny tim har vuxit på vår takterrassodling,

 

Hos oss är det verkligen högsäsong nu på tomater. Tomatplantor har producerat fram mängder med tomater och vissa av dem kan vi skörda av, medan andra behöver sitta kvar ett tag till.

De tomater vi odlar på Takfarmen växer inte i växthus utan utomhus på terassen. De vi odlar inomhus tog slut i juni så det blir en saknad i ca två månader innan överflödet äntligen är här! Från och med augusti och fram till november sätter vi igång med det stora skördandet och då ligger det tomater nästan överallt i vår lägenhet. Hela tiden förändras utseendet på lagringen vartefter vi fyller på med flera tomater från taken och omgrupperar skördarna.

Tomater på eftermognad hos Farbror Grön
Tomater på eftermognad.

Vi skördar nästan alla tomater som gröna, vid den här tiden på året. och tomater är faktiskt mogna när de är gröna även om sinnebilden av en mogen tomat alltid är röd. Så plocka av de tomater som är störst och som uppnått den storleken du vet eller anar är sortens storlek och lägg dem inomhus i fönster eller i bokhyllor. Ta för vana att alltid lägga dem på ett fat eller bricka, det är alltid någon som ruttnar eller går sönder.

Om frosten kommer behöver man plocka in sina utomhustomater oavsett om de är röda eller gröna. De flesta gröna kommer att slå om till sin mognadsfärg inomhus. Medan några som hunnit växa för lite utomhus kommer att förbli gröna. Dessa gröna tomater kan man också använda i tex en grön tacosås.

 

Sorten ”Principe Borghese” Fotograferad den 3 december. En av världens mest lagringsdugliga tomater

Få tomaterna att mogna snabbare eller mer långsamt
När en eller ett par tomater börjar slå om till sin mognadsfärg frigörs växthormonet etylen från de som ändrar färg och de kickar igång resten av tomaterna till att börja mogna. Vill du att så många tomater som möjligt ska mogna samtidigt blandar du de som mognar med de gröna. Man kan också lägga mogna äpplen bland tomaterna. Äpplen avger nämligen också etylengas och kan påverka tomaterna att mogna fortare.
Vill du dra ut på mognadsprocessen plockar du bort de tomater som börjar mogna och lägger dem tillsammans och låter de omogna ligga för sig. Att dra ut på mognaden kan vara en fördel om du vill vara självförsörjande på tomater under en lång tid.

För oss blir det otroliga mängder med tomater och anledningen till att vi odlar så mycket är att vår familj äter mat med krossade tomater minst en gång i veckan. Då det mesta av det vi skördar blir till underbara tomatsåser.

Ett varningens ord!
Om tomaterna plötsligt blir bruna och börjar se väldigt oaptitliga ut, kan de ha drabbats av potatisbladmögel. Det händer om man odlar potatis och tomater nära varandra. 2012 drabbades vi av en riktig tomatkatastrof och fick slänga mer än halva skörden. Sedan dess har vi haft tomater och potatisar i helt skilda odlingar.

Här kan ni se en film om hur jag sent på hösten sticklingsförökar tomater för övervintring.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Skörda tomater”

  1. Hvor ser det SKØNT ud! Tak for gode indputs.

    Hilsen Maria

  2. Jsg läste i en blogg där en kvinna la sina gröna tomater i en mörk låda vilket gjorde att de mognade långsammare. Tänkte testa det i år med några stycken ☺

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *