Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda tomater

Hos oss är det verkligen högsäsong nu på tomater. Tomatplantor har producerat fram mängder med tomater och vissa av dem kan vi skörda av, medan andra behöver sitta kvar ett tag till.
De tomater vi odlar på Takfarmen växer inte i växthus utan utomhus på terassen. De vi odlar inomhus tog slut i juni så det blir en saknad i ca två månader innan överflödet äntligen är här! Från och med augusti och fram till november sätter vi igång med det stora skördandet och då ligger det tomater nästan överallt i vår lägenhet. Hela tiden förändras utseendet på lagringen vartefter vi fyller på med flera tomater från taken och omgrupperar skördarna.

Vi skördar nästan alla tomater som gröna, vid den här tiden på året. och tomater är faktiskt mogna när de är gröna även om sinnebilden av en mogen tomat alltid är röd. Så plocka av de tomater som är störst och som uppnått den storleken du vet eller anar är sortens storlek och lägg dem inomhus i fönster eller i bokhyllor. Ta för vana att alltid lägga dem på ett fat eller bricka, det är alltid någon som ruttnar eller går sönder.
Om frosten kommer behöver man plocka in sina utomhustomater oavsett om de är röda eller gröna. De flesta gröna kommer att slå om till sin mognadsfärg inomhus. Medan några som hunnit växa för lite utomhus kommer att förbli gröna. Dessa gröna tomater kan man också använda i tex en grön tacosås.

Få tomaterna att mogna snabbare eller mer långsamt
När en eller ett par tomater börjar slå om till sin mognadsfärg frigörs växthormonet etylen från de som ändrar färg och de kickar igång resten av tomaterna till att börja mogna. Vill du att så många tomater som möjligt ska mogna samtidigt blandar du de som mognar med de gröna. Man kan också lägga mogna äpplen bland tomaterna. Äpplen avger nämligen också etylengas och kan påverka tomaterna att mogna fortare.
Vill du dra ut på mognadsprocessen plockar du bort de tomater som börjar mogna och lägger dem tillsammans och låter de omogna ligga för sig. Att dra ut på mognaden kan vara en fördel om du vill vara självförsörjande på tomater under en lång tid.
För oss blir det otroliga mängder med tomater och anledningen till att vi odlar så mycket är att vår familj äter mat med krossade tomater minst en gång i veckan. Då det mesta av det vi skördar blir till underbara tomatsåser.
Ett varningens ord!
Om tomaterna plötsligt blir bruna och börjar se väldigt oaptitliga ut, kan de ha drabbats av potatisbladmögel. Det händer om man odlar potatis och tomater nära varandra. 2012 drabbades vi av en riktig tomatkatastrof och fick slänga mer än halva skörden. Sedan dess har vi haft tomater och potatisar i helt skilda odlingar.
Här kan ni se en film om hur jag sent på hösten sticklingsförökar tomater för övervintring.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Skörda tomater”
Hvor ser det SKØNT ud! Tak for gode indputs.
Hilsen Maria
Jsg läste i en blogg där en kvinna la sina gröna tomater i en mörk låda vilket gjorde att de mognade långsammare. Tänkte testa det i år med några stycken ☺
Lämna ett svar