Din varukorg är för närvarande tom!
Skapa en god jord med Skogens biokol

Sedan över 10 år tillbaka har biokol varit något vi återkommande tillfört till våra jordar. Detta kol har samma goda effekt som organiskt material, den ger luckerhet och volym där den hamnar. Men jämfört med organiskt material har biokol en längre varaktighet, flera hundra år. Det här inlägget är ett samarbete med Grillkol.se och deras biokol på säck. Fram till den 4 oktober erhåller du 10% rabatt när du köper biokol om du anger koden ”biokol 10” när du handlar. Läs gärna mer på deras sida: Skogens biokol
Det var när vi odlade på Takfarmen vi började experimentera på allvar med biokol. Vi byggde lätta torvbaserade jordar till våra dubbla pallkragar och behövde något som kunde ge struktur och hålla kvar vatten och näring. Redan första året vi odlade, i denna för oss nya slags jord, märkte vi att biokolet var det där lilla extra som verkligen gjorde skillnad och sedan dess har biokol hamnat i alla våra odlingar, i både pallkragar och på friland. Biokolets förmåga att ge struktur, hålla kvar vatten och näring samt skapa volym är oslagbar. Att den håller i över hundra år gör saken inte sämre, då man inte behöver tillföra den mer än en gång till ett specifikt ställe. En till två säckar är lagom i en dubbel pallkrage.
Lästips: Takfarmen 8 års himmelskt odlande




Fakta
Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än den kol man grillar med, dessutom har biokol ofta laddats med något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda kolet genom att tillföra guldvatten (kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Att man behöver ladda kolet beror på att kol är ytterst poröst med miljontals små utrymmen. Laddar man inte kolet suger kolet åt sig både näring och fukt från den omkringliggande jorden. Genom att ladda kolet ser man till att kolet redan är mättat och att det tillför fukt och näring till jorden redan från start.
Skogens biokol från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det. Se bara till att vattna extra mycket när du tillför det till jorden, även om du gör det under hösten, så att näringen verkligen absorberas.

En lång historia
Biokol har en mycket lång historia. I Sydamerika vid Amazonas fann man för några decennier sedan, ett stort område med extremt bördig svartfärgad mark. Vid närmare efterforskning hittades höga halter av ”terra preta”(biokol), vilket man tror förklarar bördigheten. Utgrävningarna visade att terra preta-jorden i vissa områden är upp till flera tusen år gammal. Upptäckten av denna svarta och gynnsamma odlingsjord medförde en hel del forskning och försök kring användande avkol i odlingar. Odlingsmässigt har man sett, och det kan vi intyga, att biokol har en mycket god förmåga att behålla struktur, fukt och näring.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar