Din varukorg är för närvarande tom!
Semitorkade tomater i ugn

Semitorkade tomater eller soltorkade tomater som de oftast saluförs i handeln, är oftast inte torkade i solen utan med hjälp av värme i någon slags ugn.
När man gör egna semitorkade tomater på körsbärstomater blir de inte lika köttiga och tjocka som de man köper i de vanliga affärerna, men jag tycker faktiskt att det blir bättre och att de egna är långt mycket godare och framförallt fräschare än de man köper. Man vet ju dessutom både var och hur de har växt och vad man inte sprutat på dem.
Tänk på att det här receptet utgår från att man torkar dem i ugn. Tänker du använda en torkapparat blir det inte alls samma sak, dessa tomater blir ofta knastertorra som chips. I sig även det en läckerhet men det kan vi prata om en annan gång.

Ingredienser semitorkade tomater
500 – 1000 g tomater, så mycket du får plats på en vanlig ugnsplåt.
Gör så här: Sortera ut de allra finaste tomaterna och skölj av dem. Skär tomaterna på hälften och placera dem med snittytan uppåt på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt. Ugnsbaka dem på 100 grader i mellan 6 – 12 h och ta ut och låt svalna. Vissa tomater torkar inte så bra och dessa blir till självhuushållningssnacks när man sorterar de som blivit perfekta. På en hel plåt är det vanligt att 5 – 10 blir lite för blöta. När merparten av tomaterna är torra är det bra om de ligger och eftertorkar ett par dagar tex öppet på ett fat. För långtidsförvaring utan mögelangrepp fungerar en papperspåse allra bäst.
Man kan också lägga de semitorkade tomaterna i olja, häll då i olja i väl rengjorda glasburkar tills det täcker tomaterna och tryck ner dem lite till med en ren gaffel så att de verkligen hamnar under ytan. Förslut burken och förvara i kylskåpet i ca 2 v – till 12 månader. Äldre burkar än 2 v hettas upp till 100 grader i några minuter innan användning för att slå ut boutulismtoxin. För er som praktiserar hemkonservering kan ni kika på inlägget om Weckjars och hur man gör säkra glaskonserver.
(Det går alldeles utmärkt att laga det här receptet med köpekörsbärstomater om du inte har några egna)
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Semitorkade tomater i ugn”
Det går bra att semitorka tomater i svamptork oxå, bara att hålla lite koll o stänga av så snart man tycker de är färdiga……..
O tack för receptet, ska testas meddetsamma 🙂Jag har aldrig riktigt fått till den optimala kvalitet på det sättet.
Mvh Johannes
Lämna ett svar