Din varukorg är för närvarande tom!
Semitorkade tomater i ugn

Semitorkade tomater eller soltorkade tomater som de oftast saluförs i handeln, är oftast inte torkade i solen utan med hjälp av värme i någon slags ugn.
När man gör egna semitorkade tomater på körsbärstomater blir de inte lika köttiga och tjocka som de man köper i de vanliga affärerna, men jag tycker faktiskt att det blir bättre och att de egna är långt mycket godare och framförallt fräschare än de man köper. Man vet ju dessutom både var och hur de har växt och vad man inte sprutat på dem.
Tänk på att det här receptet utgår från att man torkar dem i ugn. Tänker du använda en torkapparat blir det inte alls samma sak, dessa tomater blir ofta knastertorra som chips. I sig även det en läckerhet men det kan vi prata om en annan gång.

Ingredienser semitorkade tomater
500 – 1000 g tomater, så mycket du får plats på en vanlig ugnsplåt.
Gör så här: Sortera ut de allra finaste tomaterna och skölj av dem. Skär tomaterna på hälften och placera dem med snittytan uppåt på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt. Ugnsbaka dem på 100 grader i mellan 6 – 12 h och ta ut och låt svalna. Vissa tomater torkar inte så bra och dessa blir till självhuushållningssnacks när man sorterar de som blivit perfekta. På en hel plåt är det vanligt att 5 – 10 blir lite för blöta. När merparten av tomaterna är torra är det bra om de ligger och eftertorkar ett par dagar tex öppet på ett fat. För långtidsförvaring utan mögelangrepp fungerar en papperspåse allra bäst.
Man kan också lägga de semitorkade tomaterna i olja, häll då i olja i väl rengjorda glasburkar tills det täcker tomaterna och tryck ner dem lite till med en ren gaffel så att de verkligen hamnar under ytan. Förslut burken och förvara i kylskåpet i ca 2 v – till 12 månader. Äldre burkar än 2 v hettas upp till 100 grader i några minuter innan användning för att slå ut boutulismtoxin. För er som praktiserar hemkonservering kan ni kika på inlägget om Weckjars och hur man gör säkra glaskonserver.
(Det går alldeles utmärkt att laga det här receptet med köpekörsbärstomater om du inte har några egna)
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Semitorkade tomater i ugn”
Det går bra att semitorka tomater i svamptork oxå, bara att hålla lite koll o stänga av så snart man tycker de är färdiga……..
O tack för receptet, ska testas meddetsamma 🙂Jag har aldrig riktigt fått till den optimala kvalitet på det sättet.
Mvh Johannes
Lämna ett svar