Din varukorg är för närvarande tom!
Satay – vegetariska spett med jordnötssås

Vi sår sallat flera gånger under säsongen och ibland blir det ganska mycket sallat. Då kan man passa på att göra den asiatisk-inspirerade måltiden Satay, som i det här fallet är vegetariska spett med jordnötssås. Sallat och jordnötssås är en särdeles bra kombo tycker vi.
Ingredienser för fyra personer
- Rikligt med sallat i någon form
- Basmati-ris för 4 portioner + någon matsked olivolja
- 6 st Quornfilér
- 8 st grillpinnar
- 0,5 dl hackade jordnötter (till serveringen)
- ev 1 dl skivad salladslök, piplök eller luftlöksblast (till serveringen)
Marinad
- 2, 5 msk japansk soya
- 2 msk olja, vi använde olivolja
- Rivet skal och saft från en halv lime
- 2 tsk riven ingefära
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk currypasta
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk mald koriander
Jordnötssås:
- 1 dl osötat jordnötssmör, gärna crunchy
- 250 g kokosmjölk
- 1 mellanstor schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk riven ingefära
- en nypa chilipulver
- 1 tsk honung
- 2 msk japansk soja
- vatten att späda med
- salt




Gör så här: Blanda alla ingredienser till marinaden. Dela tinade quornfiléer i bitar. Lägg marinad och quornbitar i en skål och se till att marinaden kommer överallt på quornen. Låt stå i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader eller tänd grillen om du hellre vill grilla spetten. Fördela quornbitarna på 8 spett. För ugnsgrillade spett kan man lägga spetten över en djup ugnsform så att de tillagas fria i luften och endast spetten vilar på formens kant . När spetten fått fin färg är de klara. I ugn tar det ca 15-20 minuter.
Koka riset enligt förpackningens anvisning eller gör som vi och ta en del ris och 1,5 del vatten. Tillsätt någon matsked olja i vattnet. Bäst blir riset om man sköljer det ett par gånger innan tillagning.
Fräs schalottenlök, finhackad vitlök och ingefära i olja på låg värme. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom vattnet och blanda väl. Låt småputtra. Verkar såsen för tjock kan man späda med vatten tills konsistensen är bra.
Skär sallat i mindre bitar, grovhacka jordnötter och skiva salladslök. Fördela rikligt med sallad på tallrikarna. Lägg de färdiga spetten ovanpå salladsbädden, ringla över jordnötssåsen och toppa med hackade jordnötter och salladslök. Servera med ris och njut!
Andra härliga thai-inspirerade rätter: Agedashi tofuspett, Palak paneer – gryta med indisk kryddning, Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar