Vi sår sallat flera gånger under säsongen och ibland blir det ganska mycket sallat. Då kan man passa på att göra den asiatisk-inspirerade måltiden Satay, som i det här fallet är vegetariska spett med jordnötssås. Sallat och jordnötssås är en särdeles bra kombo tycker vi.
Ingredienser för fyra personer
- Rikligt med sallat i någon form
- Basmati-ris för 4 portioner + någon matsked olivolja
- 6 st Quornfilér
- 8 st grillpinnar
- 0,5 dl hackade jordnötter (till serveringen)
- ev 1 dl skivad salladslök, piplök eller luftlöksblast (till serveringen)
Marinad
- 2, 5 msk japansk soya
- 2 msk olja, vi använde olivolja
- Rivet skal och saft från en halv lime
- 2 tsk riven ingefära
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk currypasta
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk mald koriander
Jordnötssås:
- 1 dl osötat jordnötssmör, gärna crunchy
- 250 g kokosmjölk
- 1 mellanstor schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk riven ingefära
- en nypa chilipulver
- 1 tsk honung
- 2 msk japansk soja
- vatten att späda med
- salt
Gör så här: Blanda alla ingredienser till marinaden. Dela tinade quornfiléer i bitar. Lägg marinad och quornbitar i en skål och se till att marinaden kommer överallt på quornen. Låt stå i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader eller tänd grillen om du hellre vill grilla spetten. Fördela quornbitarna på 8 spett. För ugnsgrillade spett kan man lägga spetten över en djup ugnsform så att de tillagas fria i luften och endast spetten vilar på formens kant . När spetten fått fin färg är de klara. I ugn tar det ca 15-20 minuter.
Koka riset enligt förpackningens anvisning eller gör som vi och ta en del ris och 1,5 del vatten. Tillsätt någon matsked olja i vattnet. Bäst blir riset om man sköljer det ett par gånger innan tillagning.
Fräs schalottenlök, finhackad vitlök och ingefära i olja på låg värme. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom vattnet och blanda väl. Låt småputtra. Verkar såsen för tjock kan man späda med vatten tills konsistensen är bra.
Skär sallat i mindre bitar, grovhacka jordnötter och skiva salladslök. Fördela rikligt med sallad på tallrikarna. Lägg de färdiga spetten ovanpå salladsbädden, ringla över jordnötssåsen och toppa med hackade jordnötter och salladslök. Servera med ris och njut!
Andra härliga thai-inspirerade rätter: Agedashi tofuspett, Palak paneer – gryta med indisk kryddning, Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar