Så här års är det aldrig hel med saffransbullar. Vi brukar göra lite olika varianter eftersom vi tycker att de traditionella ofta kan bli ganska torra och trista fort. Denna bulle är en variant av vaniljbullar med härlig kräm inuti. Perfekt till glöggmyset!
Ingredienser
Deg
- 75 g smör
- 1,5 dl mjölk
- 0,5 dl vispgrädde
- 25 g jäst
- 1 pkt saffran
- 4 msk socker
- 1 ägg
- 1 krm salt
- 7,5 dl vetemjöl
Vaniljkräm
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl grädde
- 3 äggulor
- 3 msk Maizena
- 2 msk socker
- 1 msk vaniljsocker
Garnering
- smält smör
- strösocker
Gör så här: Börja med degen. Smula jästen i en stor bunke, gärna i en bakmaskin. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och grädde och låt blandningen bli ljummen (37°) och häll det sedan över jästen. Rör tills all jäst har löst sig. Tillsätt socker, salt, saffran, ägg och mjöl. Mortla gärna saffranen med en sockerbit innan. Arbeta ihop alla ingredienserna till en smidig deg, gärna med hjälp av antingen elvisp med degkrokar eller bakmaskinens degkrok.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Vaniljkrämen görs i en kastrull, gärna tjockbottnad. Blanda allt utom vaniljsockret i kastrullen och vispa krämen ganska tjock på svag värme. Häll kallt vatten i ett större kärl än kastrullen och sänk ner kastrullen med krämen i vattenbadet. När krämen kallnat vispas vaniljsockret i efter tycke och smak. Om krämen känns klumpig kan man passera krämen genom en sil.
När degen jäst klart är det dags att knåda den lite och sedan kavla ut den på ett mjölat bord. Kavla tills degen är en 1/1 centimer hög. En rund form behövs för att skapa rundlar med. Vi har en pepparkaksform som passar bra, men det brukar också gå bra med ett större glas. Ungefär 8-10 cm i diameter brukar vara lagom. På varje rundel lägger man en klick vaniljkräm. Därefter nyper man ihop kanterna så att det den blir droppliknande. Vänd bullen upp och ner och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Degen som blir kvar, gör man fler bullar av.
Sätt på ugnen på 225° och låt bullarna jäsa i 30-45 minuter. Grädda sedan bullarna i 8-10 minuter. Innan servering kan bullarna penslas i smält smör och därefter doppas i socker.
Annat gott till glöggmyset: Körsbär i likör, Saffransbullar med lingonfyllning, Choklad och vaniljkola, Glöggkaka med pepparkakssmak
Egen glögg: Julens godaste glögg – Äppelglögg, Egen glögg på äppeljuice och granatäppeljuice
Theres Lundén
Lämna ett svar