Din varukorg är för närvarande tom!
Saffransbullar med lingonfyllning
Vi gillar saffransbröd i bullformat bäst. Med fyllning av något slag blir de inte lika torra och trista som vanliga lussekatter. I dessa bullar har vi gjort en lingonfyllning som passar superbra ihop med saffranssmaken.
Ingredienser
Deg
2 pkt saffran (1 gram)
150 gram smör
5dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk
1,5 dl strösocker
14-15 dl vetemjöl
Fyllning
100-150 gram rumstempererat smör
0,5-1 dl strösocker
1 dl lingonpulver, alt egna torkade och bortlade lingon
Granering
Smält smör
strösocker
Gör så här: Smula jästen i en stor bunke, hels i en hushållsassistent. Mortla saffran med 0,5 dl socker. Smält smöret till degen. Använd en kastrull. Häll mjölken i kastrullen och värm blandningen till fingervarm temperatur. Häll i lite av smör-och mjölkblandningen i morteln, rör tills saffran verkar ha löst sig.
Häll sedan saffransblandningen från morteln, samt den resterande smör- och mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt därefter 1 dl socker, salt och ca 13 dl mjöl. Arbeta ihop till en deg. Med maskin tar det mellan 5-10 minuter att få en smidig deg som inte klibbar så mycket. Knådas degen för kort tid, brukar den upplevas som kladdig, vilket leder till att man tillsätter mer mjöl. Med för mycket mjöl kan lussebullarna bli en aning torra.
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Gör i ordning fyllningen. Blanda samman smöret, sockret och lingonpulvret.
När degen är jäst, delas den i två eller fyra delar. Kavla varje del tunt, bred ut fyllningen över hela degytan. Vik degen en gång eller två gånger. Skär den vikta delen i 1,5-2 cm breda remsor. Tvinna varje remsa och snurra ihop den till en bulle.
Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda bullarna på 225 grader i mitten av ugnen i ca 6-7 minuter. Börjar de bli lite gyllenbruna på vissa håll är de klara.
Vi brukar pensla bullarna precis innan servering, med smält smör och därefter doppa varje bulle (uppochner) i en skål med socker. Då blir de härligt sockriga.
Theres Lundén
Tips!
Fyllningen kan också göras med smör och mandelmassa.
Våra senaste inlägg
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar