Din varukorg är för närvarande tom!
Saffransbullar med lingonfyllning
Vi gillar saffransbröd i bullformat bäst. Med fyllning av något slag blir de inte lika torra och trista som vanliga lussekatter. I dessa bullar har vi gjort en lingonfyllning som passar superbra ihop med saffranssmaken.
Ingredienser
Deg
2 pkt saffran (1 gram)
150 gram smör
5dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk
1,5 dl strösocker
14-15 dl vetemjöl
Fyllning
100-150 gram rumstempererat smör
0,5-1 dl strösocker
1 dl lingonpulver, alt egna torkade och bortlade lingon
Granering
Smält smör
strösocker
Gör så här: Smula jästen i en stor bunke, hels i en hushållsassistent. Mortla saffran med 0,5 dl socker. Smält smöret till degen. Använd en kastrull. Häll mjölken i kastrullen och värm blandningen till fingervarm temperatur. Häll i lite av smör-och mjölkblandningen i morteln, rör tills saffran verkar ha löst sig.
Häll sedan saffransblandningen från morteln, samt den resterande smör- och mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt därefter 1 dl socker, salt och ca 13 dl mjöl. Arbeta ihop till en deg. Med maskin tar det mellan 5-10 minuter att få en smidig deg som inte klibbar så mycket. Knådas degen för kort tid, brukar den upplevas som kladdig, vilket leder till att man tillsätter mer mjöl. Med för mycket mjöl kan lussebullarna bli en aning torra.
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Gör i ordning fyllningen. Blanda samman smöret, sockret och lingonpulvret.
När degen är jäst, delas den i två eller fyra delar. Kavla varje del tunt, bred ut fyllningen över hela degytan. Vik degen en gång eller två gånger. Skär den vikta delen i 1,5-2 cm breda remsor. Tvinna varje remsa och snurra ihop den till en bulle.
Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda bullarna på 225 grader i mitten av ugnen i ca 6-7 minuter. Börjar de bli lite gyllenbruna på vissa håll är de klara.
Vi brukar pensla bullarna precis innan servering, med smält smör och därefter doppa varje bulle (uppochner) i en skål med socker. Då blir de härligt sockriga.
Theres Lundén
Tips!
Fyllningen kan också göras med smör och mandelmassa.
Våra senaste inlägg
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar