Vi gillar saffransbröd i bullformat bäst. Med fyllning av något slag blir de inte lika torra och trista som vanliga lussekatter. I dessa bullar har vi gjort en lingonfyllning som passar superbra ihop med saffranssmaken.
Ingredienser
Deg
2 pkt saffran (1 gram)
150 gram smör
5dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk
1,5 dl strösocker
14-15 dl vetemjöl
Fyllning
100-150 gram rumstempererat smör
0,5-1 dl strösocker
1 dl lingonpulver, alt egna torkade och bortlade lingon
Granering
Smält smör
strösocker
Gör så här: Smula jästen i en stor bunke, hels i en hushållsassistent. Mortla saffran med 0,5 dl socker. Smält smöret till degen. Använd en kastrull. Häll mjölken i kastrullen och värm blandningen till fingervarm temperatur. Häll i lite av smör-och mjölkblandningen i morteln, rör tills saffran verkar ha löst sig.
Häll sedan saffransblandningen från morteln, samt den resterande smör- och mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt därefter 1 dl socker, salt och ca 13 dl mjöl. Arbeta ihop till en deg. Med maskin tar det mellan 5-10 minuter att få en smidig deg som inte klibbar så mycket. Knådas degen för kort tid, brukar den upplevas som kladdig, vilket leder till att man tillsätter mer mjöl. Med för mycket mjöl kan lussebullarna bli en aning torra.
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Gör i ordning fyllningen. Blanda samman smöret, sockret och lingonpulvret.
När degen är jäst, delas den i två eller fyra delar. Kavla varje del tunt, bred ut fyllningen över hela degytan. Vik degen en gång eller två gånger. Skär den vikta delen i 1,5-2 cm breda remsor. Tvinna varje remsa och snurra ihop den till en bulle.
Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda bullarna på 225 grader i mitten av ugnen i ca 6-7 minuter. Börjar de bli lite gyllenbruna på vissa håll är de klara.
Vi brukar pensla bullarna precis innan servering, med smält smör och därefter doppa varje bulle (uppochner) i en skål med socker. Då blir de härligt sockriga.
Theres Lundén
Tips!
Fyllningen kan också göras med smör och mandelmassa.
Lämna ett svar