Din varukorg är för närvarande tom!
Så grönsaker under sommar och höst i backar och odlingslådor.
-Precis, det är ju det jag gör. Vår, sommar, höst och vinter. Alla årstider passar för att så grönsaker!
Jag vill ju ha späda och färska grönsaker under så lång tid det bara går. Så vårbruket har jag applicerat på alla årstider.
På bilden odlar jag i backar och odlingslådor modell större. Jag fyller lådorna/ backarna ( som alltid har hål i botten) med planteringsjord från säck. Därefter tillskottsgödslar jag planteringsjorden med lite ekogödsel och pelleterat hönsgödsel så att det finns näring för grönsakerna. Vill man så kan gödselvattna istället ifall man tycker att det är enklare.
Det jag sår eller planterar nu är sallat, rucola, många olika slags kål, kryddor som dill, koriander, rädisor, broccolirybs, kailan och majrovor.
De är samma backar och odlingslådor jag använder där jag sådde våra vintersådder i vintras, dessa grönsaker har vi redan ätit upp och jorden har hamnat i komposten.
Behöver ni mer exakta instruktioner så kan ni kika i boken Alla fingrar gröna.
Ni hittar information om såtid under ”Förkultivering” i respektive grödas instruktion.
Provläs gärna vår bok HÄR
Tips: Blir det jättekallt i höst kan man ta in backarna i växthuset och fortsätta skörda.
Så in och rota i era fröpåsar efter frön och sätt igång! Lycka till
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Så grönsaker under sommar och höst i backar och odlingslådor.”
Hej! Jag undrar var ni har fått tag på de svarta stapelbara plastbackarna? kan man köpas dem någonstans eller kan man få dem från en matbutik? Med vänlig hälsning / Karin
Hej jag har fått dem från min vän Jon och från de som sköter gårdarna i Västerås, teknik och idrott. De borde kunna köpas någonstans men jag vet inte riktigt var, de är fantastiskt användbara.
Hej! De finns att köpa på Bauhaus, där är de gråa, och inte dyra. Lycka till!
Hej Farbror Grön!
Snälla, berätta mer och bildbomba om trågen du odlar i och vad är det du sätter de i? Så fint pilstaket! Är det en kasse med handtag i den? Ja, du förstår, du behöver berätta mycket mer!��
Lämna ett svar